Нова Зеландия

Разрушителното земетресение в Нова Зеландия преди две години е приближило опасно близо Северния и Южния остров, алармират учени, цитирани от АФП. Разстоянието между двата острова в момента е едва 35 сантиметра, като град Нелсън, разположен на Южния остров, е потънал с близо 20 милиметра.

Трусът с магнитуд от 7,8 по Рихтер, който удари на 14 ноември 2016 година, първоначално приближи двата острова с няколко метра по-близо, като все още нестабилните разломните линии от тогава са преместили Южния остров още по на север.

Земетресението преди две години е създало най-малко 25 нови разлома, което според учените го прави най-внушителния и сложен за наблюдение трус в света. Геологът Роб Лангридж от правителствената геофизична изследователска организация „Джи Ен Ес“, твърди, че горната част на Южния остров постепенно потъва, в следствие на разломите.

Неговият колега Кевин Беримън твърди, че е „твърде необичайно“ за трусове с магнитуд от 7,5 и дори по-мощни, да предизвикат едновременното разтваряне на 25 разломни линии.

Нова Зеландия се намира в зоната на сблъсък между Индо-Австралийската Тихоокеанската тектонични плочи, които са част от така наречения „Огнен пръстен в Тихия океан“ – зона, в която годишно се регистрират над 15 000 труса, от които между 100 и 150 са достатъчно силни, за да всеят паника у хората.

предишна статия„Сотбис“ спира продажбата на предмети, изработени от рог на носорог
следваща статияФестивал на пясъчните фигури в Кий Уест