Начало Водещи Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, призова за анти-ГЕРБ и анти-ДПС мнозинство

Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, призова за анти-ГЕРБ и анти-ДПС мнозинство

89
Радостин Василев
Радостин Василев / Снимка: БТА

Радостин Василев, лидер на партия МЕЧ, призова за анти-ГЕРБ мнозинство и анти-ДПС мнозинство в 51-вото Народно събрание. Това заяви Василев на брифинг пред столичния храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Относно мнозинство срещу ГЕРБ и ДПС Василев изрази увереност, че такова мнозинство ще има и то ще бъде между 140 и 150 народни представители. По неговите думи е отговорност на „Продължаваме промяната – Демократична България“, които ще бъдат втори, да поканят всички останали, за да се формира мнозинство срещу Борисов, Пеевски и Доган. Това е битката, която трябва да бъде извървяна в България преди всички други реформи, каза Василев.

Той допълни, че това мнозинство ще се окомплектова с антикорупционно законодателство, с отстраняване на Борислав Сарафов, изпълняващ длъжността главен прокурор и с абсолютна атака към Висшия съдебен съвет. Ние предлагаме това мнозинство. Всички останали без ГЕРБ и ДПС могат да формират такова мнозинство, коментира Василев.

Той настоя за подписване на ясно коалиционно споразумение. От евентуалните си партньори в управлението Василев поиска единствено Министерството на вътрешните работи. Имаме едно единствено изискване и то е Министерство на вътрешните работи да бъде в МЕЧ, за да мога да въдворя обещанията, които съм дал в предизборната кампания – да бъде на колене моделът на Борисов и Пеевски, добави Василев и обясни, че когато МЕЧ управлява, ще има Министерство на справедливостта и то ще управлява всички силови структури – Главна дирекция „Борба с организирана“, Държавна агенция „Национална сигурност“. На въпрос дали той ще бъде този министър на справедливостта Василев отговори, че няма нищо против да бъде той този, който ще поеме тази отговорност.

Радостин Василев заяви, че още в първия ден от работата на 51-вото Народно събрание ще направят предложение за отпадане на депутатския имунитет, както и предложение за одържавяване на „Лукойл“, чиято печалба по думите му е в размер на седем милиарда лева. „Ето ви един План за възстановяване и устойчивост директно от българската държава“, каза Василев.

Василев благодари на близо 112 хиляди български граждани, гласували за МЕЧ.

Относно войната в Украйна Василев посочи, че МЕЧ е за запазване от страна на България на абсолютен неутралитет.

Още новини от деня – четете тук