Начало Водещи Радев не изключи възможност държава член на НАТО да провокира „пряк сблъсък...

Радев не изключи възможност държава член на НАТО да провокира „пряк сблъсък с Русия“

44
Румен Радев
Кадър: БНТ

Докато в София се провеждаше заседание на парламентарната асамблея на НАТО българският президент Румен Радев беше на посещение в Унгария и Швейцария. От там той отправи изказвания, които провокираха реакции у нас.

В последния ден на форума на НАТО у нас делегатите се обединиха около тезата, че западната военна помощ може да бъде използвана за удари по цели в Русия.

Това доведе до реакция от Радев, който отправи критики за сдържаност в „припрените реакции“ на български политици и институции, визирайки позицията на Делян Пеевски и тази на Министерството на отбраната.

„Няма да стане с изпращането на войски на НАТО“. Кой всъщност говори постоянно за милитаризиране у нас?

Нещо повече – президентът допусна държава член на НАТО да провокира пряк сблъсък с Русия, вероятно визизирайки Полша.

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че има вече такива предпоставки?, попита репортерите Румен Радев.

Относно критиките, че насажда страх с изказванията си за това, че България може да изпрати свои войски на фронта, той определи тези свои твърдения като „здрав разум“.

Той обясни, че се наблюдава все повече, как „действията и реториката в тази посока ескалират“.

Според президента всички държави членки на НАТО вече са въвлечени в конфликта.

„С предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, които, има такива на територията на Украйна и вече европейски лидери открито говорят за това присъствие“, допълни Радев и цитира думи на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Удряйте дълбоко в тила на Русия“, на което отговорът на Русия е, че има право да удря и държави членки на НАТО.

„Трябва да си даваме сметка, че е в ход ескалация на говорене и в реторика, и в медии, и в действия“, каза той и призова българските политици да „отворят широко затворените си очи“ и да работят за намиране на пътища за мир, основани на международното право.

Без да посочва конкретно Делян Пеевски Радев каза, че има „истерични реакции“ на тезите му, които „са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес“.

Според него подобни реакции издават страх и зависимости.

„И това е проблем, на който трябва да се намери решение. Очаквам в най-скоро време“, допълни Радев.

„Техните демонстративни действия издават по-скоро някаква грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България“, коментира още президентът.