Начало Водещи Радев атакува от Ниш: Депутатите имат по-важни задачи от промените в Конституцията

Радев атакува от Ниш: Депутатите имат по-важни задачи от промените в Конституцията

179
Румен Радев в Ниш

Румен Радев в Ниш

Президентът Румен Радев коментира, че не е нормално парламентът, който има ниско гражданско представителство и обществено доверие, да променя Конституцията. Той отбеляза, че членовете на парламента имат много по-важни задачи за изпълнение. Тези коментари бяха направени по време на първото четене на промени в Конституцията, засягащи държавния глава и служебните кабинети.

Радев беше в Сърбия по покана на президента й Александър Вучич, където взе участие в церемония за въвеждане в експлоатация на интерконектора между България и Сърбия.

Президентът добави: „Не трябва да се създава впечатление, че основният закон на държавата се използва като оправдание за съществуването на тази коалиция.“

Той коментира още, че в подобен парламент с ниско доверие няма как да бъдат взети предвид неговите предложения за промени в Конституцията.

Относно възможното вето на Бюджет 2024, Радев изрази увереност, че държавата няма да бъде продадена на този етап.

На тема на възможното включване на България в „въздушен Шенген“, Радев каза: „Това е стъпка напред, но трябва да бъдем много внимателни, за да не бъде пренебрегнато отварянето на сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България.“

Във връзка с въвеждането в експлоатация на новата междусистемна връзка България-Сърбия, Радев подчерта, че тя е основание за диверсификация и сигурност.

„Изпращаме една успешна и ползотворна година, в която нашите страни – Сърбия, България, Азербайджан, дадохме пример за последователна работа и отдаденост, за едно по-сигурно бъдеще“, заяви президентът.

Радев напомни, че през февруари заедно с Вучич поставиха началото на строителството на интерконектора между двете държави и добави, че през април с президента на Азербайджан Илхам Алиев стартираха инициативата „Солидарити ринг“.

Вижте повече вътрешнополитически новини тук