Начало България Радан Кънев, ПП-ДБ: Да се управлява днес с ГЕРБ, вече е невъзможно

Радан Кънев, ПП-ДБ: Да се управлява днес с ГЕРБ, вече е невъзможно

79
Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Според Радан Кънев, настоящата коалиция няма перспективно политическо бъдеще по настоящия начин. Подкрепата е недостатъчна и тенденцията е ясна. Продължаването на същата политика след оставката на Христо Иванов няма да доведе до промяна. Наместо това, смятаме на пързалката и тя е подмазана, като посоката е надолу.

Това беше коментарът на Радан Кънев пред БНР, който отново бе избран за евродепутат с ПП-ДБ.

„Идеята, че защото сме в опозиция, някои избиратели ще се върнат към нас, ще се изкачат по нашата пързалка нагоре и ще спре падането ни, е наивна. Това означава липса на опит и политическа годност. Необходимо е да запазим единството и същевременно да се променим. Не трябва да се разпаднем, но също така не можем да останем същите, трябва да действаме бързо,“ заяви той.

Според Кънев обаче вече е късно за обръщане на процеса и времето е предизвикателство:

„Необходимо е цялата коалиция да престане да се занимава с партийни интереси и да се обърне към нуждите и легитимните интереси на хората, които ни подкрепят, както и на тези, които не ни подкрепят“.

Според него работата с ГЕРБ вече е невъзможна, като обясни:

„Всякакви опити за работа с ГЕРБ са осуетени предимно поради изборния резултат, който българските избиратели дадоха“.

Той посочи, че в момента коалицията е върната към своят основен избирателен базис.

Според него суетата на ПП-ДБ също играе роля в изборния резултат:

„Суетата да оправляваме сами с четвъртината от депутатите и с подкрепата на по-силна партия от нас, като ГЕРБ, беше рискова. Ясно беше, че партията с 60 депутата да иска пълната власт с подкрепата на партия с над 60 депутата беше риск за последната и особено за нейните министри, които слагаха жертви в изпълняването на реформи. Трябваше да разберем какво рискуваме с тези хора, които отправяме към изпълнението на реформи. Първо, тяхната безпомощност да провеждат реформи. Второ, за опитните политици в мръсната политическа игра като околните на Борисов и Пеевски, които държим на властта и ги подложихме на рискове“.

Според Радан Кънев грешката на ПП-ДБ стана ясна още през 2022 г.:

„Беше очевидно, че светът се промени значително след началото на войната и изолацията на ГЕРБ, която беше поне по този начин, не можеше да бъде устойчива. Оттогава и до момента, от две години и половина, се опитваме да накараме ГЕРБ да прави реформи, които те не желаят, но престъпихме границата, когато вече те бяха по-силни от нас“.

Една от основните теми, по които Радан Кънев обеща да продължи работата си в ЕП, е Зелената сделка. Той подчерта, че Зелената сделка е повече от просто въглеродни емисии:

„Има нужда от нова европейска индустриална политика, която съответства на новите условия на световната търговска политика, различни от предишните икономически договори на ЕС. Въглеродните емисии не са единственият аспект на Зелената сделка. Трябва да помислим за нови решения за въглищната енергетика, която е на изкуствено дишане и изисква значителни държавни субсидии“.

Кънев напомни, че българските въглищни централи замърсяват над граничните стойности на Европа и че дерогацията ни да прекрачваме тези стойности изтича през 2030 г. Това е икономически разумен хоризонт, след който въглищата ще бъдат подкрепяни само като резервна мощност. Това може да е разумен подход, но няма друга алтернатива изобщо“.