Начало Водещи Радан Кънев: Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне, не е реалистично...

Радан Кънев: Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне, не е реалистично да получим третия мандат

39
Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне. Коалицията има нужда от много сериозна промяна в политическото мислене и в политическите цели, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ евродепутатът Радан Кънев от ПП-ДБ.

Той подчерта, че е важно да се състави правителство, но отказа да даде прогноза дали това ще се случи.

Кънев коментира, че политически не е реалистично третият мандат да бъде даден на ПП-ДБ.

Това по никакъв начин не значи, че ние можем да го подкрепим или да участваме в него. Тези, които събориха кабинета „Денков“, са длъжни да съставят стабилно правителство и да управляват, да възстановят законодателния процес в България“, допълни Радан Кънев.

Петър Чолаков само за ДЕБАТИ: Реалистична хипотеза – ново служебно правителство на ГЕРБ и ДПС с Назарян премиер

Според него до момента третият мандат се дава на БСП с една цел – да се предизвикат избори.

„Румен Радев играе за разрушаване на парламентарната република и установяване на президентска. Ако има избори наесен, ще видим пълен срив на концепцията за евроатлантическото мнозинство в България“, заяви Кънев.

По думите му е необходим процес на смело колективно взимане на решения в ПП-ДБ.

„В момента се взимат изключително важни решения на европейско ниво, на които България е пълен пас“, каза още Радан Кънев и отрече той да е новият лидер на „Демократична България“.

Нова десница не се гради с клишета от 90-те години. „Продължаваме промяната – Демократична България“ трябва да се обърне към работниците, каза още евродепутатът.

Има глобален недостиг на работна ръка. Работникът не може да бъде заплашен с уволнение, защото работодателят няма кого да наеме. Той иска и получава по-добри доходи. Към този сегмент нашата политическа сила не се обръща“, изтъкна Кънев.

Той изтъкна, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е идеологически еднородна коалиция. И припомни, че специално „Демократична България“ отдавна е обещала на избирателите си един процес на засилена консолидация.

Според него тези, които са срутили управлението на Николай Денков, сега трябва да поемат отговорност за управляват.

„Като срутиш едно и второ управление си длъжен да поемаш отговорност. Ние сме единствената държава, която е пас в европейския дебат. Важно е да се състави правителство. Това не значи, че ние можем да го подкрепим. Тези, които събориха кабинета „Денков“ са длъжни да съставят стабилно правителство. Нашето задължение е да предлагаме алтернатива. Да излезем от насипно състояние и да се превърнем в алтернатива“, каза още Кънев.

Още новини от деня – четете тук