Начало Водещи Радан Кънев: Искането за отпадане на дерогацията от 1 януари е партизанска...

Радан Кънев: Искането за отпадане на дерогацията от 1 януари е партизанска злоупотреба с ключова национална тема

124
Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Евродепутатът Радан Кънев коментира намерението на ГЕРБ и ДПС за внесване на предложение дерогацията за „Лукойл“ да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г.

Той изрази опасенията си от възможната злоупотреба от страна на български мутри и мафиоти и подчерта, че е по-добре да бъде предприето от международни стратегически инвеститори.

Днес ГЕРБ и ДПС поискаха дерогацията да отпадне от 1 януари 2024 г., а не от март, като депутатът Делян Добрев коментира, че българските потребители не са спечелили нищо от дерогацията, а само режимът на Путин.

От страна на „Лукойл“ обаче обявиха намерение да продадат рафинерията и обвиниха управляващите, че оказват натиск върху компанията чрез приеманите закони.

Енергийната комисия ще разгледа предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС за отпадане на дерогацията от 1 януари на извънредно заседание в сряда.

Икономистът Евгений Кънев коментира, че очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР и поясни, че се работи по „преразглеждане на стратегията по отношение на този актив, включително неговата продажба”.

Освен това, той засегна и дерогацията, като поясни, че нейната цел е била да гарантира регулярността на доставките при забранен руски нефт и коментира злоупотребата с общественото внимание по този въпрос.

Още актуални коментари – четете тук