Снимка: Пиксабей

Един от симптомите за болестта на Паркинсон е пърхотът, пише британският „Експрес“ позовавайки се на данни от направено проучване.

Става въпрос за себореен дерматит. В лека форма той се проявява като пърхот, а при тежка кожата на главата почервенява и започва да се лющи, като в редки случаи може да се появят и обриви.

Засега учените не могат да определят причината, поради която пациенти с Паркинсон страдат от себореен дерматит.

Болестта на Паркинсон се характеризира със загуба предимно на клетки, произвеждащи допамин в специфична област на мозъка, наречена substantia nigra. Допаминът действа като пратеник между частите на мозъка и нервната система, които помагат за контрола и координацията на движенията на тялото. Последващото намаляване на допамина причинява проблеми с движението.

Трите основни симптома при Паркинсон, които засягат физическото движение, са:

Тремор – треперене, което обикновено започва в ръката може да се появи, когато крайникът е отпуснат и почива;

Забавяне на движението (брадикинезия) – физическите движения са много по-бавни от нормалното, което може да затрудни ежедневните задачи и да доведе до промяна в походката, характеризираща се с много малки стъпки;

Скованост на мускулите, което може да затрудни движението и мимиките и да доведе до болезнени мускулни крампи (дистония).

предишна статияЗа една от зодиите днес е точният ден за постигане на нещо много важно
следваща статияМел Гибсън: Снимаме „Смъртоносно оръжие 5”