Начало Водещи Първи успешен полет на електрически самолет

Първи успешен полет на електрически самолет

164
Първият успешен полет на електрически самолет
Снимка: Airbus/БТА

Електрическият самолет“ЕкоПулс” (EcoPulse) извърши успешен първи полет. Този демонстративен самолет използва разпределено хибридно електрическо задвижване с цел тестване на технологията, която може да намали въглеродния отпечатък на авиацията. Съобщението произлиза от „Еърбъс“ (Airbus), „Сафран“ (Safran) и „Даер“ (Daher), цитирани от Франс прес и БТА.

На 29 ноември, самолетът излетя от летището в Тарб и извърши полет с продължителност от час и 40 минути, според съобщение, издадено от трите компании.

По време на полета екипажът активира електрическите двигатели и тества компютъра за управление на полетите, високоволтовата батерия, разпределеното електрическо хибридно задвижване и хибридния електрически турбогенератор. Това съобщиха партньорите в проекта.

През 2019 г. „ЕкоПулс“ е представен на авиационното изложение в Бурже. Създаден е върху базата на едномоторния TBM, произвеждан от „Даер“. Освен централния двигател с вътрешно горене, самолетът е оборудван с шест електрически двигателя, разпределени по крилата, доставени от „Сафран“. Енергията за тях идва от батерия, конструирана от „Еърбъс“.

Проектът получава подкрепата на Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC) и на Съвета за проучвания в областта на гражданската аеронавтика (Corac).

Добавянето на електрическо задвижване по време на някои етапи на полета позволява ограничаване на използването на основния двигател и така се намаляват въглеродните емисии, като се намалява и „акустичният“ отпечатък на самолета.

Една от предизвикателствата е енергийната плътност на батериите. Литиево-йонната батерия, разработена за „ЕкоПулс“, е паралелепипед с дължина 2,3 метра, ширина 75 см, височина 20 см и тегло от 350 килограма, закрепена под фюзелажа.

Тя е високоволтова, докато обикновените батерии в самолетите са нисковолтови (26 волта), което е недостатъчно за задвижването.

Батериите, използвани в електрическите автомобили, са твърде тежки и обемисти за приложение в авиацията.

Електрическото задвижване и хибридизацията са методи, използвани за намаляване на въглеродния отпечатък на малките самолети. Самолетите за по-дълги маршрути все още продължават да използват стандартно авиационно гориво.

Още любопитни новини – четете тук