Начало Водещи Първи случай на допинг на Олимпиадата

Първи случай на допинг на Олимпиадата

1028
Кеи Саито

Спортният арбитражен съд (CAS) обяви, че отстранява от Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг японския състезател в шорттрека Кеи Саито, който се оказа с положителен допинг тест.

Според резултатите в кръвта на 21-годишния Саито са били открити следи от забранената субстанция ацетазоламид, която се използва и като диуретик, и като маскиращо средство при употребата на други забранени вещества. След разглеждане на заявлението на Международният олимпийски комитет (МОК) и Международният кънки съюз (ISU), съдът постанови, че Саито е приемал по своя воля веществото. Поради тази причина той ще бъде временно отстранен от Олимпийските игри и други състезания под егидата на ISU.

Припомняме, че японският кънкьор е първият състезател на настоящата Зимна олимпиада, който е с положителен допинг тест. Саито е и първият атлет от Япония с положителна проба в историята на Зимната олимпиада.

Във вторник Японският олимпийски комитет ще проведе пресконференция, на която ще коментира информацията за олимпийския си състезател, заявен като резерва в щафетата на японците на 5000 метра.

Саито, 21-годишен студент по биология, преди е бил член на националния японски отбор на 3 000 метра, който завършва трети в Световното първенство през 2013 и 2014 година. Сестра му Хитоми също се състезава в ПьонгЧанг.

предишна статияПиенето на прясно мляко е опасно? Истина или лъжа?
следваща статияБъдещето на световната икономика зависи пряко от инвестицията в човешкия капитал