Сподели

Море от цветове на дъгата изпълни улиците на Скопие в събота, когато Северна Македония проведе първия си гей-парад, като демонстрантите призоваха за прекратяване на дискриминацията срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални (ЛГБТ) в предимно консервативния балкански регион.

Стотици се присъединиха към марша със свирки, огромен флаг с цветовете на дъгата, и плакати, докато вървяха из града при огромно полицейско присъствие.

„Тук съм, за да подкрепям правата на човека, но също и да подкрепям приятели, които се борят да живеят пълноценно и свободно, заради това кои са те“, каза Дафина, 29-годишен жител на Скопие.

Няколко министри, депутати и посланици също се присъединиха към събитието, което завърши с концерт от местната поп звезда Тамара Тодевска, която изпя нейния хит от Евровизия „Горд“.

„Това (маршът) показва, че нашето общество се разраства в по-зряло общество и напредва напред,“ каза Коко Андоновски, активист на ЛГБТ от Хелзинкския комитет за правата на човека.

Но в друга част на столицата консервативна група организира контра-митинг за „семейни“ ценности.

„Ако искат да имат парад, тогава няма да ги оставим да останат сами като победители на улицата, а ще направим и парад за правилните ценности“, каза един от участниците, 58-годишният Велко Велески.

Дискриминацията срещу ЛГБТ общността остава широко разпространена в по-голямата част от региона на Балканите, въпреки че все повече страни все повече провеждат събития като гей-паради, за да повишат осведомеността.

Северна Македония е една от последните страни в региона, която последва примера, а Босна е следващата, която подготвя първия си такъв парад в Сараево през септември.

Коментари