Начало България Първите ученици, спечелили по 2000 лева стипендия от института INSAIT, ще бъдат...

Първите ученици, спечелили по 2000 лева стипендия от института INSAIT, ще бъдат представени в Софийския университет

24
Първите ученици, спечелили по 2000 лева стипендия от института INSAIT, ще бъдат представени в Софийския университет

Първите стипендианти по програмата EXPLORER на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, ще бъдат представени утре (25 юни) в 10:00 ч., в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, от ректора на СУ проф. Георги Вълчев, от декана на Факултета по математика и информатика (ФМИ) проф. Мая Стоянова, от основателя на INSAIT – проф. Мартин Вечев, и от изпълнителния директор на института – инж. Борислав Петров. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те преминаха през изключително труден подбор, който включваше, освен строга селекция по документи, и поредица от тестове и технически интервюта с докторанти и старши изследователи от INSAIT. 

Целта на програмата EXPLORER е да задържи в България най-големите ни таланти в областта на информатиката и математиката. Тя започна с общ бюджет от 1 милион лева, като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2000 лв. месечно за всеки от избраните ученици за срок от четири години. Така те ще акцентират на образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери – за големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и други. 

Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света, като в Масачузетския технологичен институт (MIT) и в Станфорд, в САЩ; в Кеймбридж и Оксфорд, в Англия, в ETH Zürich и EPFL в Швейцария, и за първи път се прехвърля в Източна Европа.

Както писа БТА през февруари тази година, в Министерския съвет беше представена една изключителна и уникална инициатива за България – започването на стипендиантска програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математика и информатиката. Програмата има за цел да подпомогне най-талантливите ни деца в България, за да може те да се развиват на световно ниво – тук на място, и да могат да позиционират България като технологичен лидер, каза на пресконференция тогава в МС проф. Мартин Вечев – научен директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

Програмата има заимствани елементи от такива подобни програми от най-елитните университети в света, но това е българска програма, която обединява най-доброто, което имаме в България. Това са Факултетът по математика и информатика (ФМИ) в СУ, както Софийският университет, където студентите ще провеждат базовото си обучение, INSAIT, където се правят изследвания на световно ниво в сферата на информатиката и изкуствения интелект, и бизнесът, който финансира програмата. Тя изцяло е финансирана с частни средства – с над 1 млн. лв., стипендиите са в размер на 72 000 лв. за период от четири години и включват, както базовото обучение във ФМИ на СУ, в специалност „Информатика“, така и стажове, ежегодна работа и изследвания в INSAIT, и летни стажове в технологични компании, обясни тогава проф. Мартин Вечев.

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.