Хората с наднормено тегло по-често имат кучета с наднормено тегло, отчасти защото са по-склонни да ги хранят с лакомства. Това бе съобщено от датски изследователи за АФП.

Изследването на университета в Копенхаген потвърждава поговорката „какъвто собственикът, такова и кучето“, написаха учените в списанието „Превантивна ветеринарна медицина“.

„Отглеждането на едри или затлъстели кучета е повече от два пъти по-срещано сред собствениците с наднормено тегло или затлъстяване (35%), отколкото сред собствениците, които са слаби или с нормално тегло (14%)“, казват изследователите.

От изследваните 268 кучета 20% са с наднормено тегло.

Собствениците със средно тегло са склонни да използват лакомства за тренировъчни цели, докато собствениците с наднормено тегло предпочитат да дават лакомства в ситуации, свързани с разходка или мигове на споделяне – „например, когато човек се отпуска на дивана и споделя последните хапки от сандвич или бисквитка с кучето си“, каза главният автор на изследването Шарлот Бьорнвад.

В развитите страни 34 до 59% от кучетата са с наднормено тегло или затлъстяване, което може да намали продължителността на живота и подвижността им или да причини диабет и сърдечни заболявания, точно както при хората, разкри друг международен екип от изследователи през 2016 г.

Средно кучетата с наднормено тегло живеят 1,3 години по-малко от кучетата на ограничено хранене.

Изследването на университета в Копенхаген също показва, че кастрацията утроява риска от напълняване или затлъстяване.

„Кастрацията изглежда намалява способността за регулиране на апетита при мъжките кучета и в същото време може да намали стимула за физическа активност, което води до повишен риск от наднормено тегло“, каза Бьорнвад.

предишна статияКамион нацепи автобус на столичен булевард
следваща статия„Гардиън“: „Семейство Сопрано“ е най-добрият ТВ сериал на 21 век