Начало Новини Пълна зала със зрители в киносалон в Анкара на излъчването на българския...

Пълна зала със зрители в киносалон в Анкара на излъчването на българския филм „Голата истина за група Жигули“

239
Пълна зала със зрители в киносалон в Анкара на излъчването на българския филм „Голата истина за група Жигули“

Българският филм „Голата истина за група Жигули“ с режисьор Виктор Божинов бе представен в Анкара в рамките на Дните на европейското кино 2024 в Турция.

Лентата бе излъчена снощи в кино „Къзълай Бююлю Фенер“ в центъра на турската столица, като филмът предизвика изключително силен интерес сред хората в Анкара, включително сред много зрители с българско гражданство.

На прожекцията присъства посланикът на Република България в Турция Ангел Чолаков, деканът на Факултета по езици, история и география на Анкарския университет проф. д-р Левент Каяпънар, проф. д-р Хюсеин Мевсим, ръководителят на Департамента по славянски езици и литература във Факултета по езици, история и география на Анкарския университет, председателят на изселническото дружество БИСАВ Юксел Йозкале, студенти по българистика.

Филмът бе прожектиран със субтитри на турски език, а входът бе безплатен.

Прожекциите се реализират със съдействието на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България и Катедрата по български език и литература във Факултета по езици, история и география на Анкарския университет.

Филмът бе посрещнат с огромен възторг от публиката в Анкара, като някои от зрителите коментираха, че това е бил един чудесен завършек на работната седмица.

Пред БТА преподавателят и докторант по българистика в Анкарския университет Садък Хаджъ, който е редактирал субтитрите на турски език, посочи, че няколко студенти от трети курс от Катедрата по български език и литература са превеждали субтитрите – Нур Атаман, Кевсер Чамлъ, Дамла Су Шахин и Симай Хайе Йерликая. 

Той добави, че преводът е бил извършен за около един месец. Студентите са работили почти всеки ден до 1 часа през нощта.

В отговор на въпрос дали в скоро време предстоят нови преводи на български филми, Хаджъ посочи, че през този семестър няма такива планове, но за следващата година предстоят нови подобни инициативи.

Планираме следващата учебна година да организираме „Седмица на българските филми“, но не в киносалони, а може би в нашия факултет, каза преподавателят. 

Той добави, че българското киноизкуство определено е обект на интерес сред хората в Анкара. 

Предстои лентата „Голата истина за група Жигули“ да бъде излъчена в още девет турски града – Истанбул, Одрин, Анталия, Денизли, Ескишехир, Измир, Самсун, Трабзон, Диарбекир.

Сценаристи на филма са Ваня Николова и Нели Демирева. В ролите влизат актьорите Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Димитър Рачков, Герасим Георгиев-Геро, Август Попов и Параскева Джукелова.