Начало Свят Путин, Си Цзинпин и Гутериш на срещата на върха в Казахстан

Путин, Си Цзинпин и Гутериш на срещата на върха в Казахстан

59
Путин пристигна в Казахстан Снимка: АП
Путин пристигна в Казахстан
Снимка: АП

Владимир Путин пристига в Астана, столицата на Казахстан, за да участва в регионална среща на върха и за да проведе срещи с други лидери, съобщи Кремъл.

Путин ще бъде част от 24-ата среща на Съвета на държавните глави на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се организира днес и утре в Астана. Запланирано е да проведе разговори със съответните лидери по време на събитието.

Очаква се руският президент да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, според изявление на турския министър на външните работи Хакан Фидан. Двамата се срещнаха за последно през септември 2023 г. в Сочи, Русия.

Напътстващо се среща се очаква и с китайския лидер Си Цзинпин.

Си Цзинпин вече пристигна в Астана и се срещна с казахстанския лидер в президентския дворец, съобщава ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също пристигна в казахстанската столица и ще участва в срещата на върха, като се включи в среща във формат ШОС+, съобщава Казинформ.

„Ние сме изправени пред сериозни предизвикателства – от изменението на климата и конфликтите до глобалната криза на разходите за живот, растящото неравенство и технологичните промени. Сега е моментът да се обединим и да работим заедно в условията на нарастващото разделение. За да се справим с предизвикателствата, са необходими силни международни институции“, споделя Гутериш в интервю за Казинформ.

Гутериш подчертава, че проблемите с климата и водата имат сериозно влияние върху Централна Азия.

Членовете на ШОС включват Казахстан, Индия, Китай, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан, Узбекистан и от миналата година – Иран. Те обхващат половината от световното население. През 2023 г. също беше решено Беларус да се присъедини към тях.

След срещата на върха в Астана, Китай ще поеме председателството на ШОС за периода 2024-2025 г., информира БТА.