Начало Водещи Путин разчита на умората на Запада и на връщането на Тръмп в...

Путин разчита на умората на Запада и на връщането на Тръмп в Белия дом

324
Евгений Кънев
Евгений Кънев

В Украйна военният конфликт е в блокиране, защото двете войства са достигнали равни военни позиции. Ако ги гледаме от гледна точка на въоръжението и електронните системи, украинците имат по-добро качество, но руснаците имат по-голям брой. Този баланс прави невъзможно едната страна да постигне доминиращо положение.

Надеждите за украинците са свързани с влизането на F-16 самолети в бойните действия. Това би било решение, което би уравняло военните сили на въздушната сфера и би подобрило дроновете и комуникациите им.

Войната се превърна в изтощителен конфликт, който Путин се опитва да използва за своя полза, основавайки се на умората на Запада и върнатия на предстойщите избори в САЩ Тръмп. Изследванията показват, че надеждите му не са безоснователни.

Съществува вероятност за реализиране на reverse Kissinger политика, която би превърнала Русия в съюзник на САЩ срещу Китай, въпреки руските зависимости на Тръмп. Друг фактор е подобието в гледните точки на Тръмп и Путин за държавното устройство като олигархия.

Външната политика на Тръмп е транзакционна и не се базира на принципи или ценности, а на краткосрочни печалби. Изборът на съюзници на международната сцена е свързан с печалби и власт, а не с принципи. Това може да доведе до жертви заради власт и печалба.

Надяваме се, че това няма да насърчи авторитарната реставрация и у нас.

Коментарът е взет от Фейсбук профила на Евгений Кънев, заглавието е на редакцията на ДЕБАТИ.