Начало Новини ПТИ: Защо Пакистан e тема за дискусии в момент, в който в...

ПТИ: Защо Пакистан e тема за дискусии в момент, в който в Индия се произвеждат избори, пита се Приянка Ганди Вадра

364
ПТИ: Защо Пакистан e тема за дискусии в момент, в който в Индия се произвеждат избори, пита се Приянка Ганди Вадра

Защо Пакистан e тема за дискусии в момент, в който в Индия се произвеждат избори и безработицата тук е на рекордно високо равнище за последните 45 години, пита се лидерката на опозиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) Приянка Ганди Вадра, която даде интервю за индийската информационна агенция Прес тръст ъф Индия. 

Приянка Ганди обвини Индийската народна партия (ИНП) на премиера Нарендра Моди, че си служи с реторика, засягаща отношенията между индуси и мюсюлмани, за да спечели изборите, и посочи, че хората не искат изборите да се провеждат на религиозна и кастова основа.

Тя изрази тази позиция във връзка с изявление на един от лидерите на ИНК Мани Шанкар Айяр, разпространявано в социалните медии, в което той посочва, че Индия трябва да уважава Пакистан и да води преговори с него. „Ако не ги уважаваме, те ще се замислят дали да не използват атомна бомба срещу Индия“, казва Айяр във видеото.

Думите му предизвикаха скандал в Индия, а партията му бързо се разграничи от думите му.

Управляващата партия обвини ИНК, че възхвалява Пакистан и тероризма, който идва от негова територия.  

Самият Айяр заяви, че видеото е старо и че нарочно е извадено на бял свят в момент, в който предизборната кампания ИНК е в застой.

Приянка Ганди също посочи, че става въпрос за стар материал и попита защо този въпрос се обсъжда точно сега. 

„Питам кога е направено въпросното изявление? … Ако това е старо изказване, защо го обсъждаме днес? Второ, искам да попитам къде се произвеждат изборите – в Индия или в Пакистан? Те се произвеждат в Индия. Така че защо обсъждаме Пакистан“, каза  Приянка Ганди.

Тя зададе и въпроса защо не се обсъжда нарастващата безработица, която е достигнала най-високото си равнище за последните 45 години, както и високата инфлация. „Хората отиват на пазар и се връщат, без да са купили и половината от нещата, които са искали“, отбеляза лидерката на ИНК.

По думите ѝ ИНП използва реторика, засягаща хиндуистко-мюсюлманските въпроси, за да отклони вниманието от истинските проблеми и резултатите, демонстрирани от правителството на Моди.

„Усещам, че на хората им е омръзнало. Те са разбрали, че всеки път по време на избори се повдига въпроса за хиндуистите и мюсюлманите. Създават наратив на религиозна основа. Понякога искат хората да полагат клетва в името на Бога, че ще гласуват за ИНП… Що глупост е това“, обобщи Приянка Ганди.

 (Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ПТИ)