На снимката: проф. Калин Янакиев
Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Автор на книгите: „Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията“; „Религиозно-философски размишления“; „Философски опити върху самотата и надеждата“; „Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие“; „Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието“; „Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението“; „Светът на Средновековието“; „Res Vitae. Res Publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска перспектива“; „Европа-Паметта-Църквата. Политико-исторически и духовни записки“ (текстове, публикувани в Портал Култура). През 2016 г. излезе юбилеен сборник с изследвания в чест на проф. Калин Янакиев – „Christianitas, Historia, Metaphysica“. Най-новата му книга е „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата. Студии върху библейските основания“ („Комунитас“, 2017).

Проф. Янакиев, защо Вие сте на протест днес и протестирахте ли през цялото време?

Да, през цялото време, и днес съм отново тук, тъй като за мен пределът бе преминат на 2 септември. Тогава София заприлича на Беларус. Полицаи арестуваха и малтретираха в късните часове абсолютно беззащитни хора и се опитваха да представят това като атака срещу полицията. На следващия ден, без вече да крият своята наглост, управляващите от ГЕРБ буквално закупиха, чрез отдаването на концесия на един плаж, подкрепа от партията на Марешки. Аз мисля, че ние вече не живеем в парламентарна демокрация, мафията е заела властта. Даже съм убеден, че субект на онова, което се случва в последните десетина дни, не е и Бойко Борисов. Това е една неназована, анонимна, но управляваща страната ни олигархия.

Ние се движим към ситуацията на Беларус. Имаме един главен прокурор, чийто близък прототип за мен е Слободан Милошевич в бивша Югославия, и който е крайно опасен, тъй като той би могъл да създаде едно широко фашизоидно движение, което в България няма да бъде националистично, а антиелитистко – ще бъдат арестувани хората от елита, които той нарича анархолиберали, и хората от малцинствата, за да печели популярност.

 

Вчера премиерът каза, че на улицата е мафията. Тя ли протестира срещу него?

От 20 години съм професор в СУ, автор съм на 15 книги. Ако смята, че аз принадлежа към мафията, какво да правя…

Подкрепя ли протестът една или друга политическа сила, защото управляващите неколкократно казаха, че е в подкрепа на президента?

Нищо подобно. Аз, а и мнозина участващи в протеста, сме членове на софийската или на градската демократична общност, която се надига по време на кризи. Много добре знам, защото познавам тези хора – повечето от нас протестираха и през 2013 година, по-възрастните – и през 1996/7 година. Да, ситуацията сега е по-особена. За първи път се протестира не срещу правителство на БСП, не срещу комунистите. Но комунизмът не е последното зло в нашата история. Тук сме, за да кажем, че имаме право да протестираме и срещу това зло, което се нарича олигархия – режим, който е най-близък до путинизма и евразийските режими. Спекулира се много, че протестът имал несъгласуващи се искания. Това не е вярно. Произвеждат го казионните медии, като “24  часа“. Не, исканията на протеста са оставка на кабинета, оставка на главния прокурор и предсрочни избори. Да, можете да видите маргинали с всякакви плакати, за които се закачи Бойко Борисов – за ВНС, за безумния образователен ценз, който ако въведем, ще ни изключат не от ЕС, а най-вероятно и от ООН, защото няма страна в света, която да лишава свои граждани от права на образователен принцип. Да сте чули в тези вече 60 дни да са издигани искания за освобождаване на президентските съветници? Да сте чували скандирания за Радев? Аз лично не съм. Тези хора не протестират в подкрепа на Радев, а за това, за което казах. За да бъда честен – аз съм привърженик на „Демократична България“ и протестирам в името на едно бъдещо по-голямо представителство на тази именно политическа сила. Аз мисля, че този протест бе запален от невероятното символично действие на Христо Иванов на Росенец и последващите му разходки из топосите на корупцията, в резултат на които той ни показа в каква държава живеем.

Заплашена ли е демокрацията в България?

Мисля дори, че тя в момента не действа. Управлява ни анонимна олигархия, чието все по-избледняващо лице е Бойко Борисов.

Очаквате ли правителството да подаде оставка?

Това не мога да предвидя. Повтарям – Борисов вече не е субект на това, което става. Ако правителството не подаде оставка, то не е защото Борисов не е готов. Той е страхливец, аз познавам този човек. Знам, че той е страхливец. Той не подава оставка, защото някой друг му дърпа конците.

Как изглежда всичко това отвъд България. Има ли някакви имиджови последици?

Има, да. Редица водещи европейски медии отразяват българските протести. Те се подиграват на този човек, който ни управлява. Но ние трябва да разчитаме преди всичко на себе си. Повече от десетилетие сме членове на ЕС и по тази причина лично аз не одобрявам този хленч защо Европа не се намеси. Ние трябва да извоюваме своята свобода.

предишна статияЗаоблачаване и захлаждане днес
следваща статияПутин и Лукашенко трябва да решат ще стрелят ли в тълпата