проф. Георги Рачев
На снимката: климатологът проф. Георги Рачев
Професор Георги Рачев е климатолог и специалист по синоптичен анализ и синоптична климатология. Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има научни трудове в областта на възобновяемите енергийни източници и качеството на атмосферния въздух.

 

Господин Рачев, от няколко дни наблюдаваме захлаждане. Това ли беше краят на високите температури за тази година?

Общо взето лятото приключи към този момент, защото до към 20-23 септември температурите бяха типично летни. Тези температури по-скоро характеризираха температурно ниво за юли месец. Максимални твърдо над 25, на места над 30 градуса, а средните денонощни бяха средно над 15. Та дори и в една сравнително студена София, тъй като София е на голяма надморска височина в сравнение с равнинната част, средните дневни температури бяха над 20 градуса.

Приключи това дълго лято и сега ни предстои една много хубава, слънчева и топла есен. Въпреки това захлаждане, което Вие казахте, то е наистина захлаждане, но на фона на много високи температури, а среднодневните отново продължават да бъдат над климатичната норма.

Знаем, че заради глобалното затопляне почти всяка година е по-топла от предходната. И тази ли ще бъде такава?

Тази година засега се старае да се доближи най-топлите години, откакто се правят метеорологични наблюдения – 2016, 2015. Нищо чудно тази година примерно да бъде в топ 3 на средна глобална температура за системата земна повърхност и океан, защото ние трябва да пресметнем и океаните, тъй като те са 2/3 от лицето на Земята.

Има индикации, че в екваториалната част на Тихия океан се развива един феномен, който се нарича „Ел Ниньо”. Този феномен е с температура на повърхностната вода по-висока от нормалното. Сега обаче се намираме в една фаза, която се нарича „Ла Ниня” – момиченцето, като антипод на „момченцето” – „Ел Ниньо”, при която океанската вода на няколко десетки хиляди квадратни километра е малко по-ниска от обичайната.

Това сигурно глобално ще попречи 2020 г. да се класира съвсем на върха като най-топлата година. Но така или иначе от 1979 г. и най-вече тези 20 години, в които ние живеем в настоящия век, са определено период с по-високи глобални температури.

Това се отнася най-вече за Северното полукълбо, където са съсредоточени най-вече индустриалните страни и където сушата преобладава в сравнение с Южното полукълбо, където има повече океани. Така или иначе вървим към по-топла фаза, което не означава, че нещата са катастрофални.

За мен е обратното. Ние трябва да си зададем един такъв въпрос – реално погледнато ние какъв климат искаме? Тази година светът ще прибере уникално количество зърнени храни. Повече от 2 милиарда и 800 милиона тона зърно ще бъде прибрано от полето. Гладът в световен мащаб е на най-ниското си ниво, откакто съществува цивилизацията. Тази година е една изключително добра по отношение на зърнени култури, по отношение на технически култури и светът е доста по-нахранен и много по-добър в сравнение с предишните години.

Очакват ли ни валежи тази есен, тъй като стана ясно, че е възможно няколко града в България да останат без вода, ако валежите не са достатъчно?

Повечето от язовирите се намират в перфектно състояние, с доста вода. Идеята е, че има няколко язовира, сред които и язовир „Камчия”, който е основен язовир и снабдява с вода Варна и Бургас.

Този язовир е много празен в момента и като шега мога да кажа, че един язовир не може да се напълни, когато се точи. Този язовир пострада от факта, че беше използван за напояване и за промишлени нужди, при положение че не беше нужно това нещо да се прави при сравнително ниското ниво, което се наблюдава тази година.

Прекалено суха ли е до момента годината?

Не. Тя е суха, но така или иначе недоброто управление на водата доведе до този дефицит на вода. 80% са по-малко валежите през пролетно-летния сезон в Източна България, на някои места валежите са едва 70%, но това не е основание за намаляване този обем, ако той беше съхраняван правилно и беше запазван за следващите периоди.

Така че това безводие, което евентуално ни очаква, ако се наложи да бъде по-суха годината, а тя се очертава да бъде такава, поради простата причина, че валежите, които очакваме през есента, ще бъдат в рамките на нормалното, а за Източна България и по-малко от нормалните валежи.

Бихте ли обобщили каква есен ни очаква тази година?

Топла и суха есен.

Ще предразполага ли времето към по-лесното разпространение на вируси, както беше през пролетта?

Не. При никакви положения. Навън коронавирусът практически живее буквално минути. Няма нито една сериозна публикация, която да казва, че коронавирусът в естествени условия се разпространява много бързо, тъй като ултравиолетовата радиация е убиец на коронавируса. Сухото време и обилното слънце, което беше характерно за цялото ни лято, рязко унищожава коронавируса. Така че коронавирусът е в дискотеките, в затворените помещения, на стадионите, сред протестиращите, там, където има струпване на хора и където не се спазва тази социална дистанция, за която говорим.

предишна статияХладен ден, но с начало на затопляне за уикенда
следваща статияМного или малко са 1 милион починали от коронавирус за девет месеца?