Начало Водещи Проф. Галунов: Заявката на ГЕРБ за повече власт ще предизвика напрежение при...

Проф. Галунов: Заявката на ГЕРБ за повече власт ще предизвика напрежение при ротацията

149
Проф. Тодор Галунов Снимка: Фейсбук
Проф. Тодор Галунов
Снимка: Фейсбук

ГЕРБ иска повече власт, но това може да доведе до напрежение при ротацията в правителството, твърди политологът проф. Тодор Галунов в интервю за БНР. Според него, ако ГЕРБ иска повече представители в правителството, някои от министрите на ПП-ДБ трябва да се откажат от своите постове. Това може да бъде критичният момент, казва Галунов.

Проф. Галунов предвижда, че по-изчистен модел на коалицията би бил равнопоставен по отношение на участието и отговорността в управлението.

За т.нар. „сглобка“, Галунов смята, че тя ще продължи поне до следващите избори за Европейския парламент, тъй като никой няма интерес в нови избори. Професорът не вижда нов политически субект, който би могъл да промени ситуацията.

Той пък смята, че бюджетът за 2024 г. ще бъде приет и че следващият по важност закон е изборният. „Трябва да се видят изборните правила, може би няма да има време до Нова година“, коментира Галунов.

Относно промените в Конституцията, той заявява, че „там надеждата е повече, отколкото може да бъде положителният ефект“. Според него битката за правомощията около служебния кабинет може да има по-скоро политически, отколкото оздравителен ефект върху обществото. Темата за различните регулаторни органи сякаш става по-важна от текущата работа на парламента, посочи политологът.

Още актуални коментари – четете тук