Начало Водещи Проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ: Израел губи международна подкрепа, „Хамас“ води в...

Проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ: Израел губи международна подкрепа, „Хамас“ води в хибридната война

792
турция Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

Проф. Владимир Чуков е роден в Атина, Гърция. Професионалната му биография включва обучение във френски колеж в Тунис, завършване на Френската гимназия в София и дипломиране във факултета по обществени науки на Дамаски университет в Сирия. В сферата на образованието преподава в няколко български университета и е бивш главен редактор на списание „Международни отношения“. През 1999 г. основава неправителствена организация „Български център за близкоизточни изследвания“, следвана от създаването на „Център за регионални и конфесионални изследвания“ през 2002 г. От 2005 г. е научен секретар на специализирания научен съвет по международни отношения към ВАК. През годините е следил ситуацията в Близкия изток.

Проф. Чуков, в свое интервю премиерът на Израел Бенамин Нетаняху призна, че въоръжените сили на страната не са успели да сведат до минимум цивилните жертви в Газа. Губи ли международна подкрепа Израел във войната му с „Хамас“?

Отговорът е утешителен. През 40-ия ден след терористичната атака на „Хамас“, Израел може би е имал медийно предимство през първите две седмици. Впоследствие обаче подкрепата към Израел намалява, както е видимо от политическите реакции в Европа.

Лидерът на опозицията на Израел Яир Рапид изрази загубата на подкрепа, като водещите политици в Европа също балансираха своите позиции. Водещите страни в Западна Европа бяха подлагани на влиянието на мигрантските маси, които са традиционно пропалестински настроени, което е объркало общественото мнение.

Израел се натъква на променящи се обстоятелства,

които влияят на политиката му и на международно ниво. Знаците за промяна са видими и в САЩ, където десетки конгресмени изразяват критика към политиката на Байдън. Тези изменения в общественото мнение са отражение на ситуацията в Газа.

След гибелта на около 11 хиляди души, представена от „Хамас“, Европа реагира с чувствителност към хуманитарните катастрофи, които се виждат в репортажите от Газа. Тази реакция оказва влияние и на общественото мнение.

Дори в Югоизточна Европа, като тук в Балканите или в Гърция,

вече се наблюдават промени в политическите пластове. Това ясно показва, че войната в Газа оказва влияние на политическите действия през този период.

Споделя ли политическата реакция действителната начална агресия на „Хамас“ и превантивните действия на Израел за защитата на своята сигурност? Може да се направи паралел с конфликта в Украйна, където се забрави началната агресия.

Двете войни са с подобна характеристика на хибридна война. Има сходство между тях, като в момента е видимо, че в този случай „Хамас“ има по-голямо влияние от Русия.

Това е защото мигрантските маси в Западна Европа променят политическите отношения. Русия, от своя страна, има сравнително ограничено влияние, докато „Хамас“ подкрепя своята пропаганда отдолу, като използва силата на мигрантските маси и липсата на опозиция.

Войната не е само военно-стратегическа, а се извършва и информационно, психологически, което в момента може да промени мнението на международната общност.

Пропуските в подготовката и реакцията на Израел на атаката на „Хамас“ също оказват влияние върху начина, по който международната общност възприема конфликта.

Следователно, само международният натиск може да предотврати войната. Има ли изгледи този конфликт да приключи скоро?

Има надежда, че ще бъде направена първата сделка за освобождаване на заложниците в близко бъдеще, което може да сложи началото на приключване на войната. Обаче ситуацията е сложна и въпросът за прекратяване на конфликта продължава да бъде отворен.

Още интервюта – четете тук