Начало Водещи Проф. Вагалински специално за ДЕБАТИ: Статуята, която открихме, вероятно е на Хермес

Проф. Вагалински специално за ДЕБАТИ: Статуята, която открихме, вероятно е на Хермес

59
Находка в Хераклея Синтика
Находката в Хераклея Синтика/ Снимка: БТА

В България ние за първи път имаме такава статуя. В нея не са представени типичните атрибути за Хермес. Но първообразът на този тип, който имаме, има от тези атрибути. Моята научна хипотеза и на екипа ми е, че има такива иконографски типове в скулптурата на Хермес. Това заяви в специално интервю за ДЕБАТИ.бг проф. д-р Людмил Вагалински, чийто екип откри голяма мраморна статуя, с височина над човешки ръст, в античния град Хераклея Синтика край Петрич.

„Статуите от този тип, а и от този размер не са много. Има аналогии – и в Лувъра се пази една такава статуя, и в Атина има една, в Мюнхен. Ние все още не сме видели изцяло нейната предна страна, защото е плътно до вътрешната страна на канала“, обяснява проф Вагалински.

Според него, има сходни иконографски типове в скулптурата на Хермес

„Хермес е богът на търговията, вестител на Зевс. Той е един много интересен божествен персонаж. В Хераклея Синтика е много популярен, най-вече заради търговията. Намирали сме немалко негови бронзови статуетки, които в един период са много изпипани, много красиви, но в друг период започват да се опростяват“, допълва той.

„Любопитното е, че след като християнството става официална религия, ние имаме датирани статуетки на Хермес и след това. Това е интересно явление – защо той не е бил толкова рязко низвергнат, както други божества от езическия пантеон“, смята проф. Вагалински.

Какво е значението на откритата антична статуя; какви дейности по транспортирането и реставрацията ѝ предстоят и отзовават ли се българските институции адекватно – четете утре в цялото интервю за проф. Людмил Вагалиснки за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук