Начало Водещи Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица (ВИДЕО)

Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица (ВИДЕО)

109
Проф. Бетани Хюз
Снимка: x.com/bettanyhughes

Емблематичният археолог, историк и пътешественик проф. Бетани Хюз показа съкровищата на България в епизод от най-новата си документална поредица „Съкровища с Бетани Хюз“.

Епизодът беше излъчен навръх 24 май по телевизионния канал Viasat History.

В предаването, заснето през миналата година, проф. Хюз пътува из страната ни и посещава някои от най-знаковите места, свързани с хилядолетната ни история, пише БНР.

Златното съкровище от Варна изумява с майсторската си изработка, а в Долината на тракийските царе британският историк се наслаждава на изключително живи стенописи в гробница на 2300 години.

В Музея на Казанлък тя представя изумителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив се удивлява на мозайки от IV-VI век.

Специално внимание в епизода е отредено на античния Хераклея Синтика, където проф. Хюз открива следи от базилика и древно светилище на богинята Немезида.

В телевизионното пътешествие, британският историк ни отвежда от емблематичния Рилски манастир основан през X век и включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО, до село Рибново в Родопите, където ставаме свидетели на уникалния обичай „лепене на гелината“.

В Странджа планина пък проф. Хюз представя нестинарството – ритуал, изпълнен с мистика и красота.

Британският историк и водещ завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, представяйки го като комунистическа реликва и символ на сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му.

Известният британски историк посети нашата страна миналата година, когато се срещна и с президента Румен Радев.

Нейната тв поредица „Съкровищата на света“ се фокусира върху културното материално и нематериално наследство и се излъчва в 120 страни с аудитория от над 200 млн. души.

Още новини от деня – четете тук