Начало България Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица (ВИДЕО)

Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица (ВИДЕО)

134
Проф. Бетани Хюз
Снимка: x.com/bettanyhughes

Изключителният археолог, историк и пътешественик професор Бетани Хюз представи съкровищата на България в един от епизодите на нейната най-нова документална поредица „Съкровища с Бетани Хюз“.

Този епизод беше излъчен на 24 май в ефира на телевизионния канал Viasat History.

В предаването, което е заснето през миналата година, професор Хюз пътува из цялата страна и посещава някои от основните места, свързани с богатата история на България.

Златното съкровище от Варна впечатлява с изключителната си изработка, а в Долината на тракийските царе британският учен се възхищава на живописните стенописи в гробница от преди 2300 години.

В Музея на Казанлък тя представя удивителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив разглежда мозайки от IV-VI век.

Специално внимание в епизода е отделено на античния Хераклея Синтика, където професор Хюз открива останки от базилика и древно светилище на богиня Немезида.

По време на това телевизионно пътешествие, британският учен ни запознава с Рилския манастир, основан през X век и включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, както и със село Рибново в Родопите, където можем да видим уникалната практика на „лепене на гелината“.

В Странджа планина професор Хюз разкрива нестинарството – ритуал, обединяващ мистика и красота.

Британският историк завършва своето пътуване пред паметника на Бузлуджа, който тя представя като комунистическа реликва и символ на конфликта между болката от спомените за миналото и опасността от забравянето на неговите уроци.

Професор Хюз посети нашата страна през миналата година, когато имаше среща и с президента Румен Радев.

Нейната телевизионна поредица „Съкровищата на света“ се фокусира върху културното материално и нематериално наследство и се излъчва в 120 страни, достигайки аудитория от над 200 милиона души.

Още новини от деня – четете тук