Начало България Проф. Бар-Зоар: България е единствената държава, спасила своите евреи

Проф. Бар-Зоар: България е единствената държава, спасила своите евреи

1039
Бар-Зоар

България е единствената държава, спасила своите евреи по времето на Втората световна война. Това заяви в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг израелският професор с български корени Михаел Бар-Зоар. Според него е много жалко, че никъде по света този подвиг не се признава или за него не се знае.

„До ден днешен хората още не знаят какво е станало и те не ми вярват, че така е станало.  Имам една сказка от лекция в Америка по този въпрос. Винаги има някой, който накрая на лекцията си вдига ръката и казва: „Колко хубава приказва. Колко жалко, че не е вярна”. Казвам: „Как не е вярна?” Той казва: „Вижте, аз съм обсебен от Холокоста, знам всичко за Холокоста. Чел съм всички книги,  това нещо не го знаех.” Така че и до ден днешен, дори в Израел, има много хора, които не го знаят – както и в Америка и в Европа. Аз пътувам извънредно много, но чувствам един морален дълг към България, че ни спаси всички”, каза Бар-Зоар.

Той е категоричен, че трябва да се опитваме да разпространим тази история, понеже това е един извор на гордост за България.

„Това не беше едно спасение от един човек или от една група. Това беше българският дух, от цялото българско население – от хората, от Църквата, интелектуалците – всички бяха заедно в това.  Така че, според мен, трябва ние да го разпространим колкото се може повече. Да ви кажа истината – според мен, най-добрият начин да се разпространи е един игрален филм с холивудски звезди – това ще стигне до милиони хора. Това трябва да се направи”, каза професорът.

Михаел Бар-Зоар беше в България по повод представянето на книгата му „Спасение”, преиздадена от ДЕБАТИ.БГ. По време на церемонията за първата годишнина от създаването на медията, която ние посветихме на спасяването на българските евреи. ДЕБАТИ.БГ учреди и за първи път връчи награда за принос към България и за пробългарска политика. Първият носител на почетната статуетка, пресъздаваща мита за Пигмалион и Галатея, е проф. Бар-Зоар, който на свой ред посвети отличието на България.

Цялото интервю с проф. Бар-Зоар може да прочетете или гледате ТУК.