Начало Водещи Проф. Анна Кръстева за ДЕБАТИ.БГ: Едва ли ДПС се тресе от страх...

Проф. Анна Кръстева за ДЕБАТИ.БГ: Едва ли ДПС се тресе от страх заради появата на нова партия

99
Анна Кръстева
Снимка: Нов български университет

Анна Кръстева е професор по политически науки, създател и ръководител на CERMES (Centre for European Refugees Migration and Ethnic Studies), доктор хонорис кауза на Университета Лил във Франция, главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill). Преподава в Нов Български Университет, както и европейската магистърска програма “Демокрация и човешки права” (Университет в Сараево и Университет в Болоня). Автор на над 100 публикации в 15 страни, гост-професор в множество чуждестранни университети. Работи в сферата на миграционната политика, пост-демокрацията, популизма и др. 


– Проф. Кръстева, в последните дни се вижда една атака от страна на ДПС в лицето на Делян Пеевски към президента Румен Радев – обвинения за тъмни стаички с кеш, въпроси за разследвания на хора от обкръжението на президента… На какво се дължи тази активност? Има ли връзка с подготвянето на нов политически проект около президента или става въпрос за „стягане на електората“ преди европейските избори?

– Делян Пеевски се опитва да се изгради като говорител за антикорупцията, след като е бил обект на санкции спрямо закона „Магнитски“. Той се стреми към промяна и подобрение на образа си пред обществото.

Това е нова стратегия, която се опитва да промени начина, по който е възприеман в обществото. По този начин, той се стреми към нова публична роля като говорител за антикорупцията в страната.

В миналото, той беше предмет на спор и протести от страна на гражданите поради заподозрява се корупция. Сега се опитва да се измие от обвиненията и да се представи като сторител на промени в борбата с корупцията.

Така че атаките срещу президента и свързаните с него лица чрез ДПС могат да бъдат част от подготовката на Пеевски за нова роля в политиката, както и стратегия за повишаване на неговата обществена подкрепа преди изборите.

– Прави впечатление, че в тази какофония от надговаряне – от БСП също излязоха с информация, че са подавали сигнали за корупция по време на служебните правителства, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, когото привикнахме да гледаме и слушаме по медиите ежедневно, сега сякаш стои отстрани. Какво може да означава това или впечатлението е погрешно?

– Този новооткрит подход към политическите противоречия между лидерите на различните партии може да означава преминаване към нов етап от тяхната взаимодействие. Вместо открити сблъсъци, сега виждаме тиха подкрепа и сближаване между ГЕРБ и президента. Все пак, този нов подход може да намали значението на новите политически проекти, тъй като вече има партия, която действа в зависимост от решенията на президента.

Така че, определено забелязваме този преход към нова форма на взаимодействие между различните политически лидери.

предишна статияДенков: Ако нова партия се оглавява от президентството, това би било притеснително
следваща статияАко Европа иска да се защити, трябва да превърне армията в атрактивна за гражданите служба