Начало Свят Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

84
Проф. Ангел Димитров Снимка: БГНЕС
Проф. Ангел Димитров
Снимка: БГНЕС

Северна Македония се връща към своето минало от времето на бивша Югославия. Това е изявил председателят на Съвместната комисия по историческите въпроси проф. Ангел Димитров в коментар след изборите, на които ВМРО-ДПМНЕ отново поема управлението на страната.

„Ситуацията може да бъде определена като кръстопът – политически. Кръстопът не е нещо страшно, тъй като позволява да се видят опции в различни посоки. Но когато се избере грешната посока и не се коригира, това води до сериозни проблеми, не само в двустранните отношения. Северна Македония изглежда се насочва към оста Белград – Москва, вместо към Европа – конкретно Унгария и Орбан. Трябва да помним, че освен сериозното сърбийско влияние, Унгария има силно икономическо присъствие в Северна Македония, като дори притежава телевизията на ВМРО-ДПМНЕ. Това представлява сериозна заплаха за регионалната сигурност“, посочи той.

За проф. Димитров загубата на СДСМ е катастрофална. Частично това може да се дължи на неуспешното ръководство след смяната на Заев с Ковачевски, както и на неудовлетворението на хората.

„Сред гражданите има разнообразни мнения, но основното е негативната политическа култура. Високите резултати не винаги са израз на разбиране на идеите на победителната партия, а по-скоро са наказателни спрямо другата партия или просто реакция на емоционалната обстановка преди изборите. Северна Македония беше в изборен стрес през последните 2 години“, посочи проф. Димитров.

Според него в Северна Македония всичко изглежда с допълнителни скрити аспекти.

„В началото и особено преди 1990 година историците в България започнаха да разглеждат теми, които вече не бяха табу, докато в Северна Македония такива процеси са трудни за забележими“, обърна внимание проф. Димитров. Той подчерта, че Съвместната комисия по историческите въпроси е единственият орган, създаден по Договора за приятелство и добросъседство. Въпреки че комисията функционира вече известно време, не се наблюдава напредък. Според него македонските колеги са поставени в трудна позиция:

„Комбинацията от вяра и безпомощност никога не води до добри резултати. Те са в много трудна ситуация“.

Професорът Димитров счита, че не съществува нито един документ, който да подкрепя македонската страна.

Въпреки това той заявява, че българската политика не е достатъчно последователна, ефективна или представителна. През последните 4-5 години България загуби дори позицията, която беше постигнала в ЕС и особено в региона, според проф. Димитров. По негови думи трябва да бъдем критични към всичко, особено към себе си, ако искаме да постигнем успех.