Начало Водещи Протестиращите земеделски производители ще получат над 3 млрд. лв. субсидии

Протестиращите земеделски производители ще получат над 3 млрд. лв. субсидии

169
Кирил Вътев
Снимка: БТА

През настоящата година, земеделските стопани в България ще получат около 3 милиарда лева от плащанията до края на декември, заяви Кирил Вътев, министър на земеделието, в отговор на протестите, които се провеждат от земеделските производители.

Според Вътев, големият проблем е, че протестиращите не вземат предвид общата сума, която са получили през годината, а се фокусират върху всяко едно плащане поотделно, което им изглежда недостатъчно, както посочва министърът.

Той добави, че в европейски контекст България е водеща по размера на субсидиите за земеделските стопани, а в останалите държави тенденцията е тези субсидии да се намаляват, а дори да достигнат до нула.

Вътев разкри, че са предприети усилия България да увеличи тавана за държавните помощи от 250 000 евро на 280 000 евро.

Относно искането за отпадане на тавана за държавните помощи, той коментира, че това би било абсурдно и би означавало неуважение към българските и европейските институции и законодателство.

Министърът е категоричен, че високите субсидии, които се предоставят в България, няма да се променят и заяви, че това не е основание за протести от страна на земеделските производители.

Според него вниманието трябва да се фокусира върху увеличаването на производителността в българското земеделие, за да може страната да бъде конкурентна на световния пазар.

Той също така заяви, че няма да има продажба на земя от Държавния поземлен фонд и даде пример за други източници на приходи, като новия патентен данък за диворастящи гъби и трюфели.

Още новини от деня – четете тук