Начало България Протестен поход за по-чист въздух организират в Русе

Протестен поход за по-чист въздух организират в Русе

1044

Граждани на Русе организират днес протестен автопоход с искане за чист въздух. Те ще се съберат в 11 ч. пред Паметника на Альоша в града, след което ще потеглят в посока граничния пукнкт „Дунав мост“.

Идеята на организаторите е да се блокира движението и по този начин да се обърне внимание на всички европейски граждани, че в Русе има проблем с чистотата на въздуха.

Перничани също ще се включат в инициатива за по-чист въздух. Началото се поставя днес с концерт под наслов „Дишай Перник“. Инициативата е на група граждани, обединени от желанието да  работят за по-чист въздух в Пернишко.

Каузата ще подкрепят местни рок групи и танцьорите от формация „Майсторите на танца“. Сред участниците в проявата са и деца от училището в квартал „Тева“ и от детската музикална школа към Двореца на културата.

На събитието ще има представители на  лявата екоорганизация „Грийнпийс България“ и „Нулев отпадък“, които ще дадат експертна информация за проблемите с въздуха и замърсяването. Ще бъде прожектиран филмът „Бунище Земя“.

Именно мръсният въздух е причината Европейската комисия (ЕК) да предприеме наказателна процедура срещу нашата страна. В четвъртък институцията призовава настоятелно България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017. Съдът установи, че България е нарушила задълженията си според Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на ФПЧ10 в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на периода на превишаване на стойностите.

България е приела мерки, свързани с движението по пътищата,. въглищата и брикетите, използвани за битово отопление, все още са на етап планиране.

Ако България не предприеме необходимите действия – а именно изменение на разпоредбите за движение по пътищата, включително за контрола на отпадъците от излезли от употреба превозни средства, и техническите прегледи, и случаят отново бъде отнесен до Съда на ЕС, могат да бъдат наложени финансови санкции. България разполага с два месеца, за да отговори.