Начало Водещи Промените в Конституцията са в сила от днес

Промените в Конституцията са в сила от днес

74
Конституция

Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник, което означава, че вече са в сила.

Президентът Румен Радев вече заяви, че смята да сезира Конституционния съд. Същото имат намерение да направят „Възраждане“ и ИТН.

Промените ограничават правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

Държавният глава ще има право да назначава за служебен премиер ограничен кръг лица – председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или заместник-омбудсмана.

С влезлите в сила промени се регламентира непрекъснатост в работата а парламента в случай на оставка на правителството и неназначаването на служебен кабинет.

Д-р Орлин Колев пред ДЕБАТИ за промените в Конституцията: Риск са текстовете за служебното правителство

При служебен кабинет парламентът ще продължи да работи.

Избори за ново Народно събрание ще се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.

Една от промените, които доведе до най-много спорове, е възможността за българите с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати.

Противниците на тази идея стигнаха доста далеч, твърдейки, че по този начин по върховете на службите за сигурност могат да бъдат назначени чужденци.

Според влезлите в сила промени българи с двойно гражданство вече могат да бъдат избирани за народни представители, като условието е да са живели последните 18 месеца в страната.

Парламентът прие окончателно промените в Конституцията

Още една съществена промяна е намаляването на мандата на главния прокурор, който става пет години, вместо досегашните шест. Обвинител номер едно ще има право само на един мандат.

Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на два съвета – съдебен и прокурорски. Първият ще има 15 членове, вторият – 10.

В новия формат на Висшия съдебен съвет влизат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

В Прокурорския съвет влизат главният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияУвеличават цената на водата от 1 януари 2024 г.
следваща статияСтефан Тафров само за ДЕБАТИ: Трябваше да има българска реакция на думите на Захарова