Начало Водещи Продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години

Продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години

34
пенсионери нои
Снимката е илюстративна

За последните 2 години продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години.

Това сочат обобщените данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2021-2023 г. Увеличението е спрямо предходния период – 2020-2022 г.

Средната продължителност на живота на българина е 73.5 години, но все пак остава по-ниска в годините преди пандемията, когато е била 74 години.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

НСИ отчете ръст в раждаемостта, но нацията продължава да се топи

Средната продължителност на живота при мъжете е 69,9 години, докато при жените е със 7,4 години по-висока – 77,3 години.

В сравнение с 2013 през 2023 г. наблюдаваме намаление на средната продължителност при мъжете с 1,1 години, а при жените с 0,7 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 3,1 години по-висока (74,4 години) отколкото на населението в селата (71,3 години).

Спрямо 2013 г. за населението в градовете тя е намаляла с 0,9 години, а за населението в селата – с 1,3 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 70,3 години в област Видин до 75,4 години в областите София (столица) и Кърджали.

НСИ отчете ръст в раждаемостта, но нацията продължава да се топи

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Враца (8,5 години), а най-малка – в област Шумен (6,3 години).

Показателят за очакваната продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност.

Още новини от деня – четете тук