Начало България Продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години

Продължителността на живота на българина се е повишила с 1.6 години

29
пенсионери нои

Снимката е илюстративна

През последните 2 години продължителността на живота на българите се е увеличила с 1.6 години.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за периода 2021-2023 година. Този ръст е спрямо предишния период – 2020-2022 година.

Средната продължителност на живота на българите в момента е 73.5 години, макар че е по-ниска от преди пандемията, когато беше 74 години.

Различната смъртност сред мъжете и жените, както и между населението в градовете и селата, определя и разликата в средната продължителност на живота в тези категории население.

НСИ отчете ръст в раждаемостта, но нацията продължава да се топи

Средната продължителност на живота при мъжете е 69.9 години, докато при жените е с 7.4 години повече – 77.3 години.

В сравнение с 2013 година, до 2023 година виждаме намаление в средната продължителност при мъжете с 1.1 години и при жените с 0.7 години.

Средната продължителност на живота за населението в градовете е с 3.1 години по-дълга (74.4 години) в сравнение с населението в селата (71.3 години).

В сравнение с 2013 година, продължителността на живота за населението в градовете е намаляла с 0.9 години, докато за населението в селата – с 1.3 години.

Очакваната продължителност на живота варира между 70.3 години в област Видин и 75.4 години в областите София (столица) и Кърджали.

НСИ отчете ръст в раждаемостта, но нацията продължава да се топи

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, с най-голяма разлика между двата пола в област Враца (8.5 години), а най-малката разлика е в област Шумен (6.3 години).

Индексът за очакваната продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при предположение за статичност във възрастовата смъртност през дадена година.

Още новини от деня – четете тук