Сподели
Фрида Кало

Рядка картина на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща „Сотбис” за почти 35 милиона долара. Това е рекордна цена за произведение на емблематичната мексиканска художничка, предаде АФП.

Както се очакваше, автопортретът на Фрида Кало, озаглавен „Diego y yo“ („Диего и аз“, 1949г.), където на челото ѝ се появява ликът на съпруга на художничката Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина през 2016 г.

Това я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг. Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера. Творбата му „Los Rivales“ (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

„Diego y yo“ е емблематична за автопортретите на Кало, известни със своя интензивен и загадъчен поглед, които направиха мексиканската художничка – феминистка икона, известна по целия свят.

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Фрида като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, известна с непокорния си дух и неконвенционалния си стил както в изкуството, така и в личния си живот. Нейното творчество е смесица от реализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански национализъм и фолклор. Съпруга е на известния мексикански стенописец Диего Ривера. В същото време Кало има открити любовни извънбрачни връзки както с мъже, така и с жени. Авторка е на 143 картини, 55 от които са автопортрети.

Коментари