Начало Свят Продават грохнала „Лада“ за 75 000 лири. Ето защо!

Продават грохнала „Лада“ за 75 000 лири. Ето защо!

1219

Лада Нива за 75 000 лири? Няма разумно обяснение за такава инвестиция. Поне на пръв поглед. Но когато става въпрос за изключително рядък екземпляр, при това с интересна рали история, всичко се променя, пише Automedia.

В случая става въпрос за Лада Нива, участвала в първото издание на рали „Париж-Дакар” през 1979 година, а автомобилът ще се продава на есенния търг на Sotheby’s в Лондон. Състезателната Нива е в оригиналното си, т.е доста лошо състояние, а състезателната й история се доказва от документите от участието в маратона, както и снимките от надпреварата.

Организаторите на търга очакват цена между 50 000 и 75 000 лири, като с автомобила се е състезавал първия й собственик – Франсоа Женсон, а негов навигатор е бил сина му. Двамата не успяват да стигнат до финала в столицата на Сенегал, а подготовката на Нива-та е на прилично ниво – подсилено окачване, пластмасови врати и капак на двигателя, по-голям резервоар, защитна скара на двигателя и т.н.

Първото издание на рали „Дакар” се оказва доста трудно – от 170 участници до финала стигат 59. В състезанието стартират няколко аматьори с Нива, като Женсон, активно подкрепяни от френския вносител на Лада по това време, като само един от руските автомобили стига до финала. Нива-та остава в семейството на Женсон до 2009, когато е продадена на настоящия й собственик, който пък я предлага на предстоящия търг.

предишна статияБезсолната диета може да причини инфаркт
следваща статияТози сутрешен навик ще ви прероди, ако го придобиете