Начало Анализ Проверка на факти: За какво излъгаха Байдън и Тръмп по време на...

Проверка на факти: За какво излъгаха Байдън и Тръмп по време на първия си тв дебат

69
Доналд Тръмп и Джо Байдън дебат
Снимка: БТА

За първи път президентски дебат на кандидатите за президент на САЩ беше подложен на проверка на факти. Факт-чекинг екипи подпомагаха модераторите на дебата, като правеха моментни проверки на твърденията на двамата кандидати, чиято обща възраст е 159 години.

Доналд Тръмп често избягваше въпросите на модераторите от CNN Джейк Тапър и Дейна Баш, пренасочвайки разговора в изгодна за него посока.  В същото време Джо Байдън понякога оспорваше твърденията на Тръмп.

От друга страна минималната намеса на модераторите в дебата доведе до разпространението на неверни твърдения. Политическият директор на CNN Дейвид Чалиън поясни, че ролята на модераторите е да улесняват дебата, а не да участват активно или да коригират фактически неточности.

Според CNN двамата президенти са направили фалшиви и подеждащи твърдения, като Тръмп е бил лидер в това отношение. Той е отправил повече от 30 неверни твърдения, сред които и такива вече опровергани от медиите.

Твърденията на Тръмп: Убийства на бебета, терористи и четворно вдигане на данъците

Тръмп за пореден път повтори твърденията за това, че някои щати, ръководени от демократи, позволяват убийствата на бебета след раждането им. Той повтори твърденията си, че по време на неговия престой в Белия дом не е имало терористични атаки, че Иран не са финансирали терористични организации, докато той е бил президент, че САЩ предоставя много повече помощи за Украйна, отколкото това прави Европа.

Тръмп също така заяви, че години наред Байдън е наричал черните в САЩ „супер хищници“ и че настоящият президент има намерение да вдигне данъците четворно.

Според него бившият председател в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси носи отговорност за нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г., след като наредила отзоваването на 10 000 души от Националната гвардия.

Тръмп също така твърди, че Европа е наложила ограничения за използването на американски автомобили.

Експрезидентът на САЩ добави и някои нови неверни твърдения, като например това, че САЩ в момента имат най-големия си бюджетен дефицит и най-големия си търговски дефицит с Китай. И двата рекорда всъщност се случиха при Тръмп, припомня CNN.

Твърденията на Байдън: Нито един убит американски войник през мандата му

От своя страна Джо Байдън е направил най-малко 9 неверни твърдения по време на дебата. Той на два пъти посочи неверни числа, докато се опитваше да подчертае усилията в политиката в здравеопазването.

Байдън също така се опита да убеди аудиторията, че по време на неговия мандат няма убити американски войници, повтори подвеждащото си твърдение за облагането на милиардерите със специален налог, твърдейки, че Тръмп има намерение да елиминира социалната система.

Друго невярно твърдение, което той посочи по време на дебата, е, че когато е поел президентския пост, безработицата е била 15 процента. Той също така заяви, че е получил подкрепа от граничните сили, като едва по-късно поясни, че всъщност говори за подкрепа от страна на федералните власти за законопроекта за границата.

Байдън също така преувеличи твърдения на Тръмп за това, че Covid-19 може да се лекува чрез инжектиране на дезинфектант.

Твърденията на Тръмп за убийството на бебета

Бившият американски президент повтори една от най-често използваните от него нападки, че демократите убиват бебета „в осмия месец, в деветия месец, дори и след раждането“.

Според него някои щати, ръководени от Демократическата партия, позволяват убийствата на новородени.

Фактите: На първо място умъртвяването на бебета е криминализирано деяние във всички 50 щата на страната. Много малък процент от абортите се случват по време или след 21 седмица от бременността.

Данните на американския център за контрол на заболяванията и превенция посочват, че едва 0.9% от абортите през 2020 година са станали през 21-та седмица или по-късно. Много от тези случаи са били позволени заради сериозен здравословен риск за плода или за потенциални летални аномалии след раждането.

На този фон 80.9% от абортите през 2020 година са станали преди 10-та седмица,  93.1% -преди 14-та седмица и 95.8% – преди 16-та седмица.

Твърденията на Байдън, че в неговия мандат няма нито един убит войник

По време на дебата Джо Байдън заяви, че е единственият президент в последните десетилетия, при когото няма убит нито един войник, за разлика от мандата на Тръмп.

„Истината е, че аз съм единственият президент през този век, при когото няма нито един… през това десетилетие, при когото няма нито един убит войник, където и да е по света, за разлика от него (Тръмп, бел.ред.)“, каза Байдън по време на дебата.

Фактите: Байдън греши. Има убити американски военни по време на неговия мандат, включително 13 души по време на самоубийствен атентат по време на изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Това стана на международното летище Хамид Карзай в Кабул.

Други трима американски бойци бяха убити тази година в Йордания при атака на иранските милиции с дрон.

През януари двама американски „тюлени“ бяха елиминирани край бреговете на Сомалия, докато опитвали да пресекат контрабандна помощ от Иран за Йемен.

През ноември 2023 година други петима американски войници загинаха при катастрофа с хеликоптер в източната част на Средиземно море по време на рутинна операция по презареждане.

Твърденията на Тръмп за „супер хищниците“

По време на дебата Доналд Тръмп заяви, че Байдън е нарекъл черните в САЩ „супер хищници“.

„Това, което той е направил за черното население, е ужасно, включително и фактът, че в продължение на 10 години – през 1990-те години, ги наричаше „супер хищници“, ние не можем да забравим това“, заяви Тръмп.

Фактите: Твърдението на експрезидента е невярно. Никога публично Байдън не е произнасял фразата „супер хищници“, като по този начин да е поддържал тезата за появата на нова „порода“ млади престъпници и насилници. Всъщност Байдън е произнесъл фразите „хищници по улиците“.

Изказването му е по повод статистиката за убийствата през 1994 година.

Според CNN точният цитат от Байдън, по време на негова реч в Сената, е: „… имаме хищници по нашите улици, които обществото всъщност е създало, отчасти поради пренебрежението си към тях“.

Тогава той призовава правителството да се съсредоточи върху хората, за които според него има опасност да се превърнат в „хищници след 15 години“, ако животът им не бъде променен.

Той говори за „млади хора, десетки хиляди от тях, извънбрачно родени, без родители, без надзор, без каквато и да е съвест, защото те буквално… не са били социализирани, те буквално не са имали възможност“.

Четири години по-късно, през 1997 година, той подчертава, че голяма част от случаите с малолетни престъпници са „ненасилствени престъпления“.

И допълва: „Когато говорим за правосъдието към малолетни, ние трябва да си спомним, че голяма част от въвлечените в престъпления младежи не са супер хищници“.

В същото време Тръмп е автор на книга, в която той излага вижданията си за по-строги наказания, насочени към „глутниците“ от млади престъпници по улиците

Твърдението на Байдън за цените на лекарствата

На два пъти Байдън посочи числа, за които твърди, че са благодарение на работата на неговата администрация и те показват намаляване на цените на лекарствата.

„Ние свалихме цените на лекарствата, които се дават по лекарско предписание, които са основен разход за много хора, като например 15 долара за инсулинова инжекция, вместо 400 долара. Нито един гражданин няма да плати за лекарства повече от двеста долара през следващата година“, заяви настоящият американски президент.

Фактите: Байдън греши. Той описва некоректно цитира две разпоредби от Закона за намаляване на инфлацията от 2022 година, които имат за цел намаляване цените на лекарствата.

Според тях, една инсулинова инжекция не може да струва повече от 35 долара за тези, които са здравно осигурени. Законът също така предвижда хората с увреждания да не плащат повече от 2000 долара на година за лекарства, закупени от аптеката след 2025 година.

По материали на CNN и The Guardian.