Начало България Природният газ поскъпва с близо 2%

Природният газ поскъпва с близо 2%

44
природен газ

От днес природният газ ще поскъпне с близо 2%. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цената на газа за следващия месец на ниво 61,91 лв. за мегаватчас. Първоначално „Булгаргаз“ предвиди намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh.

Според КЕВР, причината за поскъпването на газа, вместо да стане по-евтин, е във високото търсене поради изгодната цена, предложена от обществения доставчик, която е по-ниска от международните цени. Поради увеличеното търсене клиентите подават заявки за допълнително количество газ, което повишава цената на горивото.

В ценовия микс са включени азерският газ, доставян през интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68% от потреблението за септември и играят важна роля за постигане на изгодна цена на газа. Вторият източник на „Булгаргаз“ включва газ от добивите на ПГХ „Чирен“.

Въпреки увеличението, цената за септември остава конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на холандската газова борса.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов посочи, че са предприети необходимите мерки за защита на интересите на потребителите в България. Дневният индекс TTF е достигнал до 38,8 EUR/MWh или около 75,85 лв./MWh.