семейството Принц Филип и кралица Елизабет II
на снимката: Принц Филип и кралица Елизабет II

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип, навършва 97 години – точно ден, след като Обединеното кралство отбеляза така наречения официален рожден ден на 92-годишната кралица, която по традиция чества два рождени дни.

Филип обаче така и не се появи на традиционния за този ден парад на Кралската конна гвардия. Той не се показа и на балкона на Бъкингамския дворец, където се събраха представителите на Уиндзорската династия.

Неговото отсъствие накара вестник „Дейли експрес“ да предположи, че херцогът може би не е в Лондон, а си почива в Уиндзорския замък или имението Сандрингам в графство Норфолк.

Престолонаследничката, принцеса Елизабет и лейтенант Филип Маунтбатън /английския превод на фамилията Батенберг/ сключват брак в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г. Двамата имат четири деца – принцовете Чарлз, Ендрю и Едуард и принцеса Анна.

Принц Филип, херцогът на Единбург, е главната семейна опора на монарха.

В края на лятото на 2017 г. принц Филип официално се оттегли от задълженията си като член на кралското семейство, макар че продължава да придружава кралицата на различни мероприятия.

Неговите задължения се състоят в придружаването на монарха по време на визити в страната и чужбина. Единбургският херцог винаги присъства на повечето събития с участието на кралица Елизабет II. Принц Филип почти никога не дава интервюто и изявления.

На 20 ноември миналата година кралицата и херцогът отбелязаха „платинена сватба“ – 70 години от сключването на брака си.