Начало Свят Престъпленията, вдъхновени от киното и телевизията

Престъпленията, вдъхновени от киното и телевизията

551
Сподели
От много години на дневен ред е дебатът за това, дали „блясъкът“ на престъпния начин на живот, който понякога е възвеличаван

От много години на дневен ред е дебатът за това, дали „блясъкът“ на престъпния начин на живот, който понякога е възвеличаван по неподходящ начин от киното и телевизията, води до подобно поведение в зрителите, съобщава Cinefish. Спорен въпрос е как точно насилието, изобразено във филмите и телевизионните програми предизвиква чак толкова силно въздействие, че да провокира също насилие и да кара зловредните индивиди да копират действията на измислените от сценаристите герои в реалността. Така или иначе, можем да ви представим неизчерпателен списък от брутални убийства и ужасяващи шеги, които съвсем доказано са вдъхновени от престъпления от големия и малкия екран.

Писък

Писък

Вдъхновен от сцена в култовия филм на ужасите от 90-те години, самотният белгийски шофьор Тиери Джарадин /на 24 г./ брутално убива 15-годишната ученичка Алисън Камбер през ноември 2001 г. Във филма на Уес Крейвън от 1996 г. се разказва за убиец, който носи черна туника и странна маска, напомняща картината на Едвард Мунк „Писък“. Той тероризира малък американски град. Тиери един ден започнал да сваля Алисън, когато тя го посетила в дома му. След като тя отблъсква намеренията му, той се оттегля в друга стая, където облича реплика на иконичния костюм от филма. Използва два големи ножа, за да я намушка 30 пъти – по начина, по който жертвата във встъпителната сцена е нападната. След убийството той се обадил в полицията и признал, че е действал по модел на филма. Нямал криминално досие или диагностицирано психическо заболяване.

Боен клуб

Боен клуб

Кайл Шоу залага домашно създадени бомби из Ню Йорк, след като гледа филма „Боен клуб“. Те избухват през уикенда на Мемориъл дей през 2009 година. 17-годишният Кайл Шоу е бил член на местен боксов клуб. Тийнейджърът по-късно признава, че се опитва да създаде свой проект „Mayhem“ и да подражава на атаките срещу корпоративна Америка, осъществени от един от героите във филма „Боен клуб“ от 1999 г. В него Брад Пит играе продавача на сапун Тайлър Дърдън. Дейвид Финчър адаптира за големия екран книга, в която се разказва за света на подземни незаконни боксови мачове и неидентифицируема организирана престъпност.

Такива клубове се появяват по целия свят след филма – популярни случаи има сред американски софтуерни предприемачи, австралийски ученици и британски затворници.

Убийствен пъзел

Убийствен пъзел

Убиецът от франчайза „Убийствен пъзел“ се насочва към хора, които вредят на себе си по един или друг начин и си играе жестоко с тях, за да ги научи за важността и стойността на човешкия живот. Той твърди, че никога не убива никого – ако нямат достатъчно воля да живеят, те се самоубиват.

Две тийнейджърки в щата Тенеси се натъкват на сериозни проблеми, след като се опитват да направят инспириран от филма номер на една 52-годишна жена. Тя получава гласова поща, записана в ужасния стил на „Убийствен пъзел“, съобщавайки ѝ, че неин приятел е скрит в дома й, а обаждащият е на път да освободи токсичен газ, който вече е разположен в къщата. Тя трябвало да реши дали да се спаси или да рискува да спаси приятеля си.

Жената била толкова ужасена, че получила удар. За щастие тя се възстановила, а момичетата били обвинени в телефонен тормоз.

Здрач 

Здрач

„Здрач“ е романтичен фентъзи франчайз, в който, ако с две думи може да се обобщи историята, се разказва за тийнейджърка, която се влюбва в един вампир. Филмът е обожаван от младите хора. Но този култов филм също така е обвиняван и за изпращането на един тийнейджър от щата Айова към „тъмната страна“. След като 13-годишно момиче е зловещо ухапано от неин съученик, директорът в училището започнал изкъсо да го следи и открил, че момчето е ухапало още 10 други деца за един месец. Когато се свързват с бащата на момчето, той открито заявява, че любовта на сина му към филма „Здрач“ го кара да се държи по този начин със съучениците си. За съжаления след случая младежът изпратен в младежки корекционен център.

И както се казва в повечето от тези филми: „Следва продължение…“

Коментари