Начало България Премиерът на Словакия беше опериран за втори път

Премиерът на Словакия беше опериран за втори път

74
Роберт Фицо
Снимка: БТА

Днешната операция на Роберт Фицо продължи два часа и половина. Според вицепремиера Калиняк, решенията в следващите дни ще бъдат от решаващо значение. Въпреки тежкото му състояние, словашкият премиер, уверяват властите, държавата продължава да функционира нормално.

„Състоянието на Роберт Фицо остава сериозно, моля за търпение и разбиране. Следващите дни ще донесат по-яска картина за здравето му. Важно е да заявя, че работата на държавата продължава непречено. България не е парализирана, а министерствата функционират. Държавата е стабилна, пациентът е стабилен, така че можем да кажем“, коментира Роберт Калиняк, вицепремиер и министър на отбраната.

Преди да бъде ясно за операцията, се обмисляше транспортирането на Фицо от Банска Бистрица до Братислава, според БТА.

През момента 59-годишният премиер остава в интензивното отделение на болница Рузвелт.

„След рутинен скенер тази сутрин, открита е некротична тъкан при Фицо след отстраняването на куршумите.

В момента е стабилизиран и съзнателен, състоянието му обаче е сериозно“, сподели Мириям Лапуникова, директор на болница Рузвелт.

Месец преди нападението, Фицо обвини медиите, с които води война от дълго време, че съзнателно създават напрежение в обществото, което може да доведе до политически убийства.

Операция на НАТО, Ковид-19 и украинци: Кой стои зад атентата срещу Фицо според дезинформаторите

За да успокои обстановката, президентът Зузана Чапутова събра избрания за държавен глава Петер Пелегрини и лидерите на всички политически партии.

Стрелбата срещу Фицо породи дискусии за политическата обстановка в Словакия.

Словашката политика е може би най-агресивната в ЕС. Не ми харесва начина, по който управляващите се отнасят един към друг“, сподели Тим от Братислава.

„Имам впечатлението, че политиците са заети повечето време с взаимните обвинения. Не смятам, че това е здравословно и конструктивно“, каза Вероника, жителка на Братислава.

„Погребани сме в омраза и национализъм, хората не знаят как да изразят чувствата си“, мисли Ивета, жителка на Братислава.

71-годишният обвиняем стрелец е идентифициран от медиите като Юрай Цинтула. Няма подробности около него, известно е, че действал самостоятелно.

Лукаш Фила за ДЕБАТИ: Нападението над Фицо би могло да „вдъхнови“ и други, ако темата се политизира

Предполагаемият нападател публикува клипове, в които критикува правителството на Роберт Фицо. Днес домът му е претърсен, иззети са компютър и други лични вещи.

Медиите идентифицираха нападателя като Юрай Цинтула, пенсионер на 71 години.

Вчера той беше обвинен в опит за убийство заради атаката, определена като политически мотивирана от полицията.

Фицо беше атакуван в сряда, след като направи изказване пред публиката след заседание на министерския съвет в Хандлова, Централна Словакия, на около 80 километра от Левице.

Той беше откаран за операция в болницата в Банска Бистрица, която продължи пет часа. Инцидентът разтърси Словакия.

Още новини от деня – четете тук