Начало Водещи Прекратиха производството на най-евтиния автомобил в света

Прекратиха производството на най-евтиния автомобил в света

1606
автомобил

„Тата Нано“ – най-евтиният автомобил в света, с продажна цена от едва 1 500 американски долара, ще бъде спрян от производство, предаде „Хабертюрк“.

Превозното средство се предлага на пазара от 2008 година, но през юни миналата година са били продадени 237 броя, докато през същия месец на настоящата година е произведен едва един автомобил от този модел.

Именно липсата на търсене е причина индийската компания „Тата Моторс“ да обяви край на продажбата на модела „Нано“ от началото на следващата 2019 година.

Миниатюрният автомобил с тегло 600 – 650 килограма разполага с четири врати, двуцилиндров 624 кубиков двигател и може да развива до 105 километра в час. По данни на производителя обаче все по-малко и по-малко хора се интересуват от този модел и за целия предходен месец нито един автомобил не е бил поръчан за износ. За сравнение през юни миналата година са били експортирани 25 броя.

Проектираната като „народна кола“ не успя да се наложи въпреки ниската си цена. Основните причини за това се оказаха ниската степен на надеждност и липсата на сигурност за водача и пътниците.

След пускането на автомобила на пазара през 2008 година, от „Тата“ бяха принудени да предприемат мерки и да направят редица подобрения. Те доведоха до значително повишение на цената, която достигна 2899 долара, но „Нано“ все така продължи да се проваля на изпитанията за безопасност.

Въпреки неуспеха на „Тата Нано“ обаче индийският пазар изживява истински бум в търсенето на моторни превозни средства. Продажбите на леки коли през юни са нараснали с 38%, а тези на товарни автомобили с цели 42%.