Начало Здраве Прекалено много или прекалено малко сол – кое е по-вредно?

Прекалено много или прекалено малко сол – кое е по-вредно?

1241
Сподели
сол

Ако вашият хранителен режим съдържа прекалено много или прекалено малко сол, това и в двата случая се оказва вредно, според голямо международно проучване, съобщават от Profit.

Националната здравна служба на Англия препоръчва на възрастните да ядат не повече от 6g сол на ден и предупреждава, че над това ниво солта в диетата може да доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни пристъпи и инсулт.

Но проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, което изследва диетата на 95 767 участници в 18 страни, твърди, че в показателите на хора, редовно приемащо сол между 7,5 г. и 12,5 г. на ден ( между 2 г. и 5 г. натрий) няма особено голяма разлика.

Авторите стигат до твърдението, че хората, консумиращи много ниски нива на сол, по-ниски от 5 г на ден, са изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, макар това да е оспорено от други изследователи.

„Нашето проучване допринася към нарастващите данни за това,че при умерен прием натрият може да има благотворна роля в здравето на сърдечносъдовата система и потенциално по-вредна роля, когато приемането е много високо или много ниско“, каза професор Андрю Менте от Университета Макмастър, Канада.

„Телата ни се нуждаят от основни минерални вещества като натрий, но въпросът е в какво количество“, казва той.

Изследването показва, че диетите, съдържащи много сол, са свързани с по-високо кръвно налягане и по-голям брой сърдечни удари. Това обаче се наблюдава най-ясно в тези общности, които консумират много високи нива от над 12,5 грама сол на ден, а това е главно в Китай, където соевият сос се използва широко.

В действителност 80% от проучените китайски общности са надвишили високия праг за приемане на сол, докато 84% от общностите извън Китай са били в „умерения“ праг.

Също така е установено, че сърдечно-съдовите заболявания намаляват, когато хората ядат повече калий, който се съдържа в изобилие в плодовете, ядките и зеленчуците.

Никоя страна все още не е успяла да постигне препоръчителната според Световната здравна организаци средна доза сол за възрастни на ден – под 5g дневно. Средната стойност, която хората в Обединеното кралство приемат, например, е 8 грама, по данни на тяхната национална здравна служба.

Тялото се нуждае от натрий, но изискванията са много ниски извън горещите климатични зони, където по-обилното изпотяване предполага, че солта се губи лесно.

„Докато пониженият прием на натрий намалява кръвното налягане, при много ниски нива може да има и други ефекти, включително неблагоприятно повишаване на някои хормони, свързани с увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт“, казва професор Менте.

Коментари