Начало България Президентът се включи в хора на ГЕРБ за „Боташ“ срещу ПП-ДБ

Президентът се включи в хора на ГЕРБ за „Боташ“ срещу ПП-ДБ

44
Газопровод Ямал
Снимка: Washington Post

Президентът Румен Радев защити подписаният от неговото служебно правителство договор с турския държавен газов оператор „Боташ“ пред журналисти.

Споразумението беше критикувано от ПП-ДБ и БСП, които дори заплашиха, че ще се обадят до европейската прокуратура.

Енергийният експерт Красимир Манов вече предупреждаваше, че споразумението може да бъде разгледано от европейската прокуратура още през 2023 година.

Красимир Манов само за ДЕБАТИ: Договорът с „Боташ“ може да стигне и до Европейската прокуратура

Радев поясни, че споразумението отваря възможности за България да стане продавач на природен газ и ситуацията с това е вина на правителството на Николай Денков.

Въпреки това, президентът не обясни защо не повдигна въпроса по време на управлението на Денков.

Според Радев, договорът с „Боташ“ е част от диверсификацията на енергийния пазар на България.

Радев подчерта, че трябва да се гледа по-широко на сделката, като се анализират тенденциите на газовия пазар в региона и потреблението на газ.

Президентът обясни, че договорът дава достъп до терминалите за втечнен газ в Турция, които могат да снабдят с 30 млрд. куб. метра газ в година.

Според Радев, възможностите, които предоставя споразумението, трябва да бъдат използвани за продажба на газ от страна на България.

Мартин Димитров: Защо ГЕРБ и ДПС са мълчали досега за договора с „Боташ“

Радев се присъедини към нападките на Делян Добрев от ГЕРБ, който обвини ПП-ДБ в умисъл да фалира „Булгаргаз“ за да подготвят пътя за „Овъргаз“ и нейния собственик Сашо Дончев, дарител на партията.

Президентът съветва да се обърне внимание на цифрите и да се разгледат алтернативни източници за газ в България.

Радев припомни, че българската консумация на газ е 2,7 млрд. куб. метра, от които 1 млрд. идват от Азербайджан. Трябва да се изясни какви са източниците за останалите 1,7 млрд. куб. метра и каква е цената им.

Президентът изрази вяра, че договорът с „Боташ“ предлага шанс за България да започне да продава газ и да възстанови доверието си като енергиен партньор в Европа.

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да преговаря споразумението с „Боташ“.

Вижте още новини тук