Начало Водещи Президентът се включи в хора на ГЕРБ за „Боташ“ срещу ПП-ДБ

Президентът се включи в хора на ГЕРБ за „Боташ“ срещу ПП-ДБ

69
Газопровод Ямал
Снимка: Washington Post

Очаквано президентът Румен Радев защити подписания от неговото служебно правителство договор с турския държавен газов оператор „Боташ“.

През последните седмици споразумението беше подложено на критика от страна на ПП-ДБ, но също и от БСП които дори обявиха, че ще сезират европейската прокуратура.

За това, че споразумението може да попадне в полезрението на европейската прокуратура предупреди още през октомври 2023 година в интервю за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Красимир Манов.

Красимир Манов само за ДЕБАТИ: Договорът с „Боташ“ може да стигне и до Европейската прокуратура

Пред журналисти в събота президентът Румен Радев защити споразумението, като обясни, че то отваря дългосрочни възможности за това, България да се превърне в продавач на природен газ.

Той хвърли вина върху правителството на Николай Денков за това, че не е предприело нищо, за да захрани тръбите, за които се плаща дневна такса от 1 млн. лв.

Радев обаче не обясни защо не е поставял проблемната тема, докато правителството на Денков е било на власт.

Според президента договорът е „част от диверсификацията на България“.

„Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ“, обясни държавният глава.

По думите на Радев договорът с „Боташ“ е за достъп до терминалите за втечнен газ. В Турция има пет терминала с капацитет 30 млрд. кубически метра.

„Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз“, да печели България, да оползотворим своето геостратегическо

Мартин Димитров: Защо ГЕРБ и ДПС са мълчали досега за договора с „Боташ“

положение. Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз“ се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока?“, попита държавният глава.

По този начин той се присъедини към нападките на Делян Добрев от ГЕРБ, който

обвини ПП-ДБ пряко в умисъл да фалират държавното дружество „Булгаргаз“, за да отворят пазара за частната „Овъргаз“ и собственика ѝ Сашо Дончев, който е дарител на партията.

Президентът призова да се гледат цифрите.

За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан. При положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са? Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е?“, попита още държавният глава.

Според Румен Радев има две възможности за този договор.

„Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа.

Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред“, смята президентът.

БТА припомня, че парламентът възложи на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия за предоговаряне на споразумението с „Боташ“.

Още новини от деня – четете тук