Начало Новини Президентът на Тунис встъпи в длъжност за втори мандат

Президентът на Тунис встъпи в длъжност за втори мандат

34
Президентът на Тунис встъпи в длъжност за втори мандат

Президентът на Тунис Каис Сайед встъпи в длъжност за втори мандат след продължили месеци репресии и серия от арести срещу политическите му опоненти, съобщи Асошиейтед прес.

Седмици след като спечели изборите с 90,7 % от гласовете, 66-годишният бивш професор по право в речта си при встъпването в длъжност вчера призова за „културна революция“, чрез която да се води борба срещу безработицата, тероризма и корупцията.

„Целта е да се изгради държава, в която всеки може да живее достойно“, заяви Сайед в речта си пред членовете на тунизийския парламент.

Преизбирането на Сайед на 7 октомври стана след бурен първи мандат, по време на който той разпусна парламента, пренаписа конституцията на страната след Арабската пролет и вкара в затвора десетки свои критици от сферата на политиката, медиите, бизнеса и гражданското общество. Той оправда някои елементи от репресиите като необходими за борба с корупцията и враговете на държавата, използвайки популизма. Целта беше да привлече тунизийците, разочаровани от посоката, в която предшествениците му насочиха страната след общонационалните протести, довели до свалянето на Зин ел Абидин бен Али през 2011 г.