Мухамаду Бухари
Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари

От известно време в социалните мрежи циркулира странна информация. Според нея президентът на Нигерия, Мухамаду Бухари, всъщност е починал и начело на държавата е застанал клонинг. Днес президентът отрече слуховете за смъртта си и това, че е бил заменен със судански двойник, наричайки спекулациите „глупави слухове“.

Бухари, който отново се кандидатира на изборите през февруари, миналата година прекара пет месеца в Обединеното кралство за лечение от заболяване, видът на което не беше разкрит.

Тогава тръгна широко разпространена в социалните медии теория – и сред някои политически опоненти – че той е заменен от двойник от Судан на име Джубрил, съобщи „Гардиан“.

Въпреки че не са предоставени доказателства, видеоклиповете с твърдението са гледани хиляди пъти в „Ю Тюб“ и „Фейсбук“.

„Аз съм истинският, уверявам ви. Скоро ще празнувам своя 76-ти рожден ден и твърдо ще продължа напред – заяви Бухари по време на заседание в Полша на конференцията за климата, запитан за Джубрил – Много хора се надяваха да съм починал по време на боледуването си. Някои дори призоваха вицепрезидента да стане мой заместник, предполагайки, че съм мъртъв. Това много го притесни и той ме посети в Лондон докато укрепвах.“

Бухари добави, че онези, които разпространяват слуха, са „невежи и нерелигиозни“.

предишна статияШарън Стоун получи „Златен медал за заслуги“ за хуманитарната си дейност
следваща статияАни Ленъкс се завръща на музикалната сцена след осем години пауза