Начало Водещи Пред държави от НАТО Радев поиска България да не е длъжна да...

Пред държави от НАТО Радев поиска България да не е длъжна да предоставя военна помощ на Украйна

44
Румен Радев
Снимка: БТА

Българският президент Румен Радев съобщи пред журналисти, че по негова инициатива на срещата на върха на Б9 – регионален формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, е приета позиция държавите от формата сами да решат дали и каква помощ да дават за Украйна.

Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Днес в Рига бяха поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.

В Рига отсъстват президентите на две държави от формата Б9, който всъщност обединява страните от Източния фланг на НАТО – на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова. Тези две държави са представени от посланиците си в Латвия, пише БТА.

За първи път Б9 няма да излезе с обща декларация, стана ясно още от думите на Румен Радев.

„Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на тази съвместна декларация, най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война“, обясни българският президент.

България отново с неясни позиции – този път за срещата на върха на НАТО. Радев предвеща „ядрен армагедон“

Защитената от него позиция е в противоречие на решението от 2022 година на българския парламент за предоставяне на военна помощ за Украйна. Миналата седмица българският президент обяви, че ако участва на срещата на върха на НАТО, ще защити своята позиция.

Пред медиите Румен Радев аргументира решението, което е взел от името на българската държава, така:

„България беше през цялото време активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции. Така например първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 за предоставяне на военна помощ, бе променен по мое изрично настояване и в резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама, по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна – дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ. И считам това за голям успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса – от търсене решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН“, добави Радев, цитиран от БТА.

Николай Свинаров само за ДЕБАТИ: Има значение кой ще ни представлява на срещата на НАТО, особено когато президентът отстоява собствена позиция

От думите на българският президент стана ясно също, че той ще представлява страната ни и на срещата на върха на НАТО през юли.

„Този форум на Б9 се провежда на фона на продължаващата кръвопролитна война, най-вече на подготовката на срещата на върха във Вашингтон през юли. Отново ще подчертая на тази среща твърдата решимост на страната ни да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на НАТО“, каза още Румен Радев при пристигането си в президентския дворец в Рига.

Още новини от деня – четете тук