Начало Любопитно Предстои първото лунно затъмнение за 2021

Предстои първото лунно затъмнение за 2021

554
Сподели
лунно затъмнение
снимка:Ponciano /Pixabay

Ранното утро на 26 май ще бъде специално. Ще се случи първото лунно затъмнение през 2021 г., което също ще бъде суперлуние и „кървава луна“, съобщава Би Би Си.

Пълно лунно затъмнение се случва, когато Земята премине между Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху Луната. Трите небесни тела трябва да бъдат перфектно подравнени, за да се случи това.

Суперлуна се случва, когато пълно или новолуние съвпада с най-близкия подход на нашия спътник до Земята. Това прави Луната да изглежда по-голяма.

Орбитата на Луната е елипсовидна, а едната страна (апогей) е на около 50 000 км по-далеч от Земята от другата по-близо (перигея). Следователно, пълнолуние, което се случва близо до перигей, се нарича суперлуна. В този случай той е известен и като „суперлуната на цветята“, тъй като се появява, когато цветята се появят през пролетта на северното полукълбо.

„Кървава луна“

По време на затъмнението Луната ще изглежда червеникава, защото слънчевата светлина няма да достигне директно до Луната, но част от тази светлина ще бъде филтрирана от земната атмосфера и червеникавите и оранжеви цветове ще бъдат проектирани на нашия спътник. Този загадъчен ефект е известен като „кървава луна“.

„Тази промяна на цвета не се дължи на физическа промяна в Луната, а просто защото Луната ще се придвижи към сянката на Земята“,

обясни пред Асоциацията на пресата Патриша Скелтън, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич. Лондон.

„Земната атмосфера отклонява светлината от Слънцето и облива луната в червена светлина“.

Пълното лунно затъмнение на този 26 май ще продължи 15 минути и ще бъде видимо в по-голямата част от Южна Америка и западното крайбрежие на Северна Америка. Частично ще е видимо в части от Централна Америка и Източна Южна Америка. Може да се види и в източната част на някои азиатски страни, както и в Океания.

Това е първото от четирите затъмнения, които ще видим през 2021 г. На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Поредното лунно затъмнение ще се състои на 18 ноември, а последното ще бъде пълно слънчево затъмнение на 4 декември.

Коментари