Начало Водещи Преговорите на КОП28 са в решителната си фаза

Преговорите на КОП28 са в решителната си фаза

89
КОП28, Антониу Гутериш

Снимка: БТА

Преговорите на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (КОП28) са в критична фаза. През следващите 24 часа преговарящите имат възможността да отворят нова страница и да предложат решения за човечеството и за планетата. Това беше заявено на една пресконференция днес от изпълнителния секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата Саймън Стийл.

Стийл подчерта, че нямаме време за губене. От заявлението му на пресконференцията, проведена в Дубай пред десетки журналисти от целия свят, стана ясно, че се внасят нови предложения за заключителните документи на форума.

„Скоро ще бъде внесен нов текст, в рамките на няколко минути. Но има сфери, в които вариантите трябва да бъдат договаряни много прецизно“, каза той. Той отбеляза, че главният акцент е върху това колко голяма е амбицията за облекчаване на зеления преход и дали се иска подходяща подкрепа и средства за осъществяването му.“

Стийл подчерта, че Глобалната равносметка трябва да помогне на страните да продължи напред и „стратегически заложени мини“ в документа ще взривят всички. Светът ни гледа, тук има над 4000 журналисти от цял свят, хиляди наблюдатели, няма къде да се скрием, каза той.

„Едно нещо е сигурно – формулата: аз печеля – ти губиш, е рецепта за колективен провал. Залогът е сигурността на осем милиарда души по света“, заяви изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата.

Световният фонд за природата (WWF) бе сред организациите, които първи реагираха с позиция за състоянието на преговорния процес на КОП28 след пресконференцията на Стийл. Представителите на организацията бяха категорични, че щом се обсъждат нови текстове, значи преговорите са интензивни, и изразиха надежда резултатите да са добри.

„Финансирането и процедурните промени, постигнати досега, са много важни, но не са в мащаба, който е нужен, особено във Фонда за адаптация:, каза Фернанда Карвальо WWF ръководител на политиките за глобалния климат и енергията.“

Мануел Пулгар-Видал, ръководител на Глобален климат и енергия в Световния фонд за природата, председател на КОП20, изрази надежда да се постигне консенсус. Нямаме време да бавим промените, това е многостранен процес, в който всеки глас има значение, но трябва да се постигат решения, каза той.

Генералният секретар на ООН призова за компромис за поетапен отказ от изкопаемите горива

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните от целия свят на КОП28 да постигнат компромис за поетапен отказ от изкопаемите горива. Гутериш пристигна в Дубай в последните, решителни дни и часове на преговорите за оформяне на заключителните документи на конференцията на ООН за климата.

На пресконференция пред десетки журналисти Гутериш призова за споразумение за поетапен отказ от изкопаемите горива, като посочи, че всяка страна може да се движи с различен темп към постигането на тази цел.

Време е за компромиси, призова Гутериш. В разделения и фрагментиран свят КОП28 може да покаже, че многостранните преговори и взаимоотношения остават най-добрия инструмент за справяне с предизвикателствата.

Той посочи, че Глобалната равносметка, която представлява преглед на постигнатото от страните по целите на Парижкото споразумение, трябва да признае необходимостта от поетапен отказ от изкопаемите горива. Преходът да отчита националните особености, да комбинира амбиция и справедливост, призова генералният секретар на ООН.

Затова моето предложение е за създаване на Пакт за климатична солидарност в подкрепа за развиващите се икономики. Всяка от страните ще реформира икономиката си със свой темп, важно е да постигнем климатична неутралност до 2050 г., подчерта Гутериш.

Още международни новини – четете тук

предишна статияОчаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша
следваща статияБорисов разчисти 80% от ръководствата на партийните структури в София