Начало България Празник на пелина готвят в Змейово

Празник на пелина готвят в Змейово

1115
празник на пелина

За дванадесети пореден път в старозагорското село Змейово ще се проведе Празник на пелина. Той се организира от местното читалище със съдействието на Община Стара Загора.

Село Змейово е разположено в полите на Сърнена Средна гора с надморска височина 420 м в подножието на връх Бетер. Благоприятните географски дадености, създадените традиции през годините и опитът на местните хора определят основния им поминък – развитие на лозарството и правенето на прочутия змейовски наложен пелин, разказват местните.

През 2007 г. по идея на читалището стартира празника на пелина. Той е посветен на почти 100 годишна традиция, която се предава в поколенията от 1919 г.

Майсторлъка, който се влага за направата на хубав пелин се предава от поколение на поколение. Местното население ревниво пази някои от тайните му, като желанието на старите майстори е да се спазват правилата свързани с направата на пелина така, че да се съхрани в автентичния си вид.

Няма друг празник в село Змейово така очакван от всички, като празника на пелина. Стартът на тазгодишния празник ще бъде даден на 22 декември в 10.30 часа. На площада пред читалището местни производители ще предложат на любителите на еликсира бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Няма да липсват и скари с кюфтета и пържоли, за да замезват мераклиите да опитат от класното питие.

Всички гости ще бъдат посрещнати с хляб и сол и подканяни да опитат от прочутия змейовски пелин. Ще има и изложба на подходящи ястия или предмети свързани с напитката.

И тази година специално жури ще определи кой е най-големият майстор в правенето на пелин. Най-добрите ще получат награди.

Поздрав към участниците в празника ще отправят фолклорни групи за доброто настроение на всички гости и участници ще се погрижи оркестър „Липите” от Стара Загора и дует Кожухарови.

предишна статияПочитаме Света Анастасия
следваща статияОпасно мръсен въздух в София и още 12 града на страната