Начало България Правителството увери: Машините за гласуване са изправни, проблеми не се очакват

Правителството увери: Машините за гласуване са изправни, проблеми не се очакват

64
Валентин Мундров
Снимка: БТА

На 9 юни няма да има технически проблеми с машините за гласуване на изборите. В България са разположени общо 9 500 машини, а в чужбина – 250, потвърди Валентин Мундров, служебен министър на електронното управление, на пресконференция.

Министерството приключи с необходимите проверки и дейности по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване. Ръководителите на екипите потвърдиха положителния доклад, сподели Мундров.

Следва процедурата, през която Централната избирателна комисия ще изгради доверен софтуер за инсталиране на машините за гласуване на 9 юни. Изграждането ще се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. Мундров подчерта, че по време на мандатът си се стреми към максимална прозрачност и откритост на процеса по удостоверяване на машините.

Процедурата беше публична, като включваше тегленето на номерата на машините, които преминаха проверките, проведени от представители на медиите. Мундров посочи, че за първи път представители на политическите партии и неправителствени организации имаха достъп до процеса по удостоверяване, както е предвидено в Изборния кодекс.

Днес ще бъде изграден доверен софтуер и ще бъде публично оповестен хешкодът, който ще се изписва на бюлетините. Очаква се институтът по стандартизация и институтът по метрология да подпишат решението за удостоверяване на машините до края на деня.

Още новини от деня – четете тук